Λόγος και Αντίλογος: Ποια Ευρώπη θέλουμε;


 Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο  φιλοξενήθηκε στην Εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος»

Με το κρίσιμο ερώτημα «ποια Ευρώπη θέλουμε;» καταπιάστηκε η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», που μεταδόθηκε από το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ στις 2 Νοεμβρίου 2021. Φιλοξενούμενη ήταν η νέα Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ανέλυσε εκτενώς το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δεν είναι άλλος από το να προάγει το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας και επιβάλλοντας νομοθεσία, εφαρμόζοντας πολιτικές και τον σχετικό της προϋπολογισμό.

Η κα Ζαμπάρτα, η οποία ενεργεί ως επίσημη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο υπό την πολιτική εποπτεία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμβάθυνε στην ομιλία της Προέδρου με τίτλο «Η κατάσταση της Ένωσης» που έγινε πρόσφατα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και που αφορούσε στην παρουσίαση του προγράμματος της Επιτροπής και το όραμά της για το μέλλον. Ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου φιλοξένησε φοιτητές/ριες, ακαδημαϊκούς και Λειτουργούς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να αναλύσουν το περιεχόμενο της ομιλίας της κας φον ντερ Λάιεν, το οποίο συμπεριελάμβανε τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της, όσο και τις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες. Η κα Ζαμπάρτα υπενθύμισε ότι η συζήτηση στράφηκε επίσης στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την υγειονομική κρίση που προέκυψε, την ψηφιακή στρατηγική, τις σχέσεις ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας και την πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία.

Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί Αντιπροσωπείες σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ και σε περιφερειακά γραφεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτές οι Αντιπροσωπείες είναι τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου στα κράτη μέλη της Ένωσης αλληλοεπιδρώντας με τις εθνικές αρχές, τους ενδιαφερόμενους και τους πολίτες.

Έγινε επίσης αναφορά στην επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της Έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο. Αυτό, είπε η κα Ζαμπάρτα, είναι άξιο αναφοράς, καθώς η εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η ίδια η Πολιτεία προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πολύ τιμητική.

Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο αναφέρθηκε και στη χρησιμότητα της δημιουργίας του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.  Προσφέρει, είπε, πληροφορίες στους πολίτες για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, αλλά περαιτέρω, πρόσθεσε, διευκολύνει στο να εξασφαλίσουν υλικό για θέματα έρευνας και καινοτομίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Στο ερώτημα αν ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαιώματα απάντησε θετικά. Έφερε ως παράδειγμα το δικαίωμα να ταξιδεύουμε ελεύθερα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σπουδάζουμε, να εργαζόμαστε και να διαμένουμε σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος επιθυμούμε. Να έχουμε επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μπορούμε να συμμετέχουμε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των Ευρωπαίων πολιτών, η κα Ζαμπάρτα έφερε ως παράδειγμα τον σεβασμό του πολιτισμού, της γλώσσας, της ιστορίας και των παραδόσεων κάθε λαού, οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τήρηση των νόμων και των ιδιαίτερων κανόνων που ισχύουν σε κάθε κράτος.

Εκτενής αναφορά έγινε και στον «Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που αποτελεί μια σημαντική πρόοδο για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ένωση, καθώς κατοχυρώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή, την ακεραιότητα του ατόμου, την ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης. Προωθεί επίσης την ισότητα ανδρών και γυναικών, το δικαίωμα στην περιβαλλοντική προστασία κ.ά.

Στο ερώτημα τί διεκδικούμε από την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια μέχρι και σήμερα, είτε ως άτομα, ως κοινωνικοί φορείς, είτε ως Πολιτεία, ως χώρα και ως λαός, ανέφερε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη υιοθέτησης ενός ξεκάθαρου πολιτικού προσανατολισμού που να προωθεί τα πραγματικά συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών και των κοινωνιών μέσα από μια Ε.Ε. που να σέβεται τη διαφορετικότητα και να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά των Εθνών Κρατών μελών της, μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και αλληλέγγυη να προστατεύει τους πολίτες από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές.

Για να παρακολουθήσετε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση κι όλες τις εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










616