Ο Πρύτανης του Πανεπιστ. Κύπρου, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθέριου Ι. Μοντάνιου


Τελέσθηκαν την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελευθέριου Ιακώβου Μοντάνιου στο προαύλιο της εκκλησίας Παναγίας στη Δερύνεια. Ο Ελευθέριος Ιακώβου Μοντάνιος (1874-1922) ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Δερύνειας.  Ήταν ο πρώτος Δημοδιδάσκαλος και Ιδρυτής του Α’ Ταμιευτηρίου, αλλά και Ιδρυτής του Σωματείου «Ομόνοια-Αναγέννηση» Δερύνειας. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της προτομής, συνεχάρη το Δήμο Δερύνειας για την πρωτοβουλία να τιμηθεί ο Ελευθέριος Ιακώβου Μοντάνιος, ως ένας άνθρωπος της Παιδείας, αλλά και των προοδευτικών του ιδεών. Μπορεί για την εποχή του, πρόσθεσε, αυτές οι ιδέες να μην γίνονταν εύκολα αποδεκτές, έβρισκαν όμως αρκετούς συμπαραστάτες, κι αυτό καταδεικνύει, όπως είπε, την ολοκληρωμένη και δυνατή προσωπικότητα, τα πλούσια και πολύπλευρα χαρίσματα του δασκάλου. Ενδιαφερόταν, επεσήμανε ο Πρύτανης, να μαθαίνει συνεχώς για τα νέα της Κύπρου και της Ελλάδας, γι’ αυτό φρόντιζε να λαμβάνει από το Βαρώσι τη μοναδική τότε εβδομαδιαία εφημερίδα «Ελευθερία». Καταληκτικά, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αφοσίωση και την προσήλωσή του να τιμά τους αγώνες ανθρώπων που πρωτοστάτησαν στην πνευματική μόρφωση μέσα από το αγαθό της Παιδείας, συνεχίζει ανελλιπώς να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία ανθρωποκεντρικής εκπαίδευσης, εμβαθύνοντας στην εν γένει Παιδεία μέσα από την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Δήμαρχος Δερύνειας, κ. Άντρος Καραγιάννης στον δικό του χαιρετισμό είπε ότι ο χώρος που επιλέγηκε είναι συμβολικός, αφού δίπλα ακριβώς από την προτομή, στον πρώην χώρο του κατηχητικού σχολείου, δίδασκε ο αείμνηστος Ελευθέριος Ιακώβου Μοντάνιος κατά τις δύσκολες εποχές της αγροτιάς, της φτώχειας αλλά και της στέρησης βασικής μόρφωσης. Ο παλιός παραδοσιακός πυρήνας της Δερύνειας, είπε ο κ. Καραγιάννης, φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα του τιμώμενου, αφού λίγα μέτρα από τον χώρο διδασκαλίας του βρίσκεται το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ελευθέριου Ιακώβου Μοντάνιου, όπου ο Δήμος Δερύνειας στοχεύει να αξιοποιήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αναγέννησης Δερύνειας, κ. Νίκος Λίλης.  Χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σεβαστέ Δάσκαλε της Δερύνειας, το βιβλίο που διάβαζες το 1920, κάτω από τη λάμπα του πετρελαίου, στα λιγοστά, τότε, μέλη του Αναγνωστηρίου «ΟΜΟΝΟΙΑ» και μετέπειτα «Αναγέννηση» Δερύνειας, σήμερα έχει γίνει εγκυκλοπαίδεια και φάρος για γενεές ανθρώπων. Τόλμησες να αναμετρηθείς με το μπόι της ιστορίας της εποχής σου και κατάφερες να αλλάξεις τον ρούν της ιστορίας της τοπικής κοινωνίας».

Εκ μέρους της οικογένειας, ο κ. Έρικ Μοντάνιος εξέφρασε τις θέρμες ευχαριστίες τόσο στο Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Δερύνειας που αποδέχτηκαν την εισήγηση του Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου Αναγέννησης Δερύνειας να τιμήσουν τον παππού τους Ελευθέριο Ιακώβου Μοντάνιο με την ανέγερση της προτομής του στην πλατεία μεταξύ του σχολείου που δίδασκε και της εκκλησίας όπου έψαλλε, στο σύντομο διάβα της ζωής του, όσο και προς τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση να τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής.  Ιδιαίτερη εκτίμηση εξέφρασε και στον εκάστοτε Πρόεδρο και τα Διοικητικά Συμβούλια, όπως και όλα τα μέλη της Αναγέννησης Δερύνειας για τη μεγάλη αγάπη και εκτίμηση που διαχρονικά τρέφουν στο πρόσωπο του ιδρυτή, συνεχίζοντας το όραμα του ιδρυτή και να οδηγήσουν το σωματείο σε συνεχώς ψηλότερα επίπεδα δημιουργίας πολιτισμού, καλλιέργειας ήθους ανύψωσης του αθλητισμού, κοινωνικής συνοχής και ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου εκφώνησε ο κ. Παύλος Καραγιώργης, ενώ η τελετή των αποκαλυπτηρίων διανθίστηκε από σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους κα Νίκη Καραϊσκου στο τραγούδι και τον κ. Αλέξη Αντωνίου στην κιθάρα. Η κα Λένια Τακούσιη-Χριστοφόρου κατασυγκίνησε επίσης τους παρευρισκόμενους με το ποίημα που ανέγνωσε. Ποίημα ανέγνωσε και ο κ. Αντώνης Κατσαντώνης.

Η αποπεράτωση της προτομής του Ελευθέριου Ιακώβου Μοντάνιου, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Παναγιώτη Πασάντα, πραγματοποιήθηκε με χορηγία των εγγονών του τιμώμενου, Ελευθέριου Μοντάνιου, Άκι Μοντάνιου και Αδάμου Μοντάνιου, σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή, την Επιτροπή Μνημείων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










611