Πως μπορούμε να ωφεληθούμε από τη Βυζαντινή Λογοτεχνία


Συζήτηση στο Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο

Συνεχίζονται οι διαλέξεις του «Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα», με εισηγήτριες την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σταυρούλλα Κωνσταντίνου και τη Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Άνδρια Ανδρέου, στην Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίες θα αναπτύξουν το θέμα, «Ανακαλύπτοντας τη Βυζαντινή Λογοτεχνία: Μικρές βυζαντινές ιστορίες για σύγχρονους ακροατές».

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα συζητηθούν οι βασικές δίοδοι διερεύνησης των σύντομων αφηγήσεων που καλλιεργήθηκαν στο Βυζάντιο από τον 4ο μέχρι τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Μέσω της παράλληλης ανάγνωσης μικρών βυζαντινών ιστοριών και εφαρμογής των κύριων αφηγηματικών τους πρακτικών σε δύο πεδία της σύγχρονης ζωής, τη δημόσια ομιλία και την προσωπική αντίληψη, θα γίνει προσπάθεια να καταδειχθεί η σημασία των βυζαντινών ιστοριών ως σύγχρονα αναγνώσματα. Κάποια από τα βασικά ερωτήματα που θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι εισηγήτριες είναι το πώς θα μπορούσε να ωφεληθεί ο σύγχρονος ακροατής από τη βυζαντινή λογοτεχνία, ποιες είναι οι τεχνικές που δομούν τις σύγχρονες αφηγήσεις, αλλά και πώς θα μπορούσαν αυτές να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Την εν λόγω διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021, στις 7:00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και που στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» Λάρνακας, θα συντονίσει η Δρ Ασπασία Σκουρουμούνη Σταυρινού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Ερευνητική Μονάδα για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Τύποι Αφηγήσεων σε Συλλογές: Προς μια Θεωρία της Αρχαίας και Βυζαντινής Σύντομης Διήγησης (2ος-7ος αι. μ.Χ.)» (Restart 2016-2020 Programme POST-DOC/0718/0021), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










574