Εισαγωγή στην Ιστορία του Αγγλικού Δίκαιου


Νέο πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Αγγλικό Δίκαιο υπήρξε η βάση για τη δημιουργία των περισσότερων συστημάτων θεσμικού δικαίου ανά τον κόσμο (μεταξύ αυτών και του νομικού θεσμικού πλαισίου της Κύπρου στην πλειονότητά του). Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσει κάποιος τη φιλοσοφία του αγγλικού νομοθετικού πλαισίου (και της παγκόσμιας επιρροής του) χωρίς να έχει ουσιαστικά αντιληφθεί πώς έχει αναπτυχθεί από τον Μεσαίωνα μέχρι τη σημερινή εποχή και πώς έχει διαφοροποιηθεί από τις νομικές παραδόσεις της Ηπειρωτικής Ευρώπης.

Αυτό το πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους του κλάδου της νομικής που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την ιστορία και τα θεμέλια του Σύγχρονου Αγγλικού Δικαίου και την παράδοσή του. Η διδασκαλία διαχωρίζεται σε τέσσερα μέρη:

  • Ιστορική επισκόπηση της θεμελίωσης και της εξέλιξης του Αγγλικού Δικαίου (συγκρίνοντας με τις εξελίξεις στην Ηπειρωτική Ευρώπη την ίδια περίοδο)
  • Αναφορά σε πρωτογενείς πηγές για μεγαλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προέκυψε η εξέλιξη
  • Παραδείγματα από τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό
  • Σύνδεση με σύγχρονες δημιουργίες νομοθετικών πλαισίων

Διδάσκων: Νικήτας Χατζημιχαήλ, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Νομικής

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ έχει Πτυχίο Νομικής και σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (LL.M. 1997, S.J.D. 2002), με υποτροφίες του Ελληνικού Προγράμματος Fulbright, των Ιδρυμάτων Α.Σ. Ωνάση και Α.Γ. Λεβέντη και της Νομικής Σχολής του Harvard.

 Ο κ. Χατζημιχαήλ είναι πιστοποιημένος μεσολαβητής (CEDR) και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με επαγγελματική εμπειρία κυρίως στο χώρο των εμπορικών συναλλαγών και της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας. Διετέλεσε επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε νομικά και θεσμικά θέματα. Είναι Διευθυντής Σύνταξης της εξαμηνιαίας νομικής επιθεώρησης του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας ΛΥΣΙΑΣ και μέλος της διεύθυνσης σύνταξης του διαπανεπιστημιακού περιοδικού Κυπριακή Νομική Επιθεώρηση. Είναι επίσης Επιστημονικός διευθυντής της σειράς Κυπριακό Δίκαιο: Θεωρία και Πράξη (2015-). Τα αντικείμενα διδασκαλίας του είναι το Δίκαιο Συμβάσεων, Εμπορικό Δίκαιο, Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Συγκριτικό Δίκαιο, Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Ιδιωτικό Δίκαιο και η Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών.

Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες

Πότε: στις 8/12/21, από τις 17:00-20:00

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: όλοι

Τρόπος διδασκαλίας: διαδικτυακά

Γλώσσα διδασκαλίας: Αγγλική

Εγγραφές: https://www.ucy.ac.cy/alumni/el/our-services/ife-long-learning

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, και υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης απονέμεται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για να αποκτήσει κάποιος το πιστοποιητικό παρακολούθησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, στους φοιτητές δίνεται παράλληλα και η δυνατότητα διεκδίκησης πιστωτικών μονάδων ECTS.

 

Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης & Αποφοίτων Πανεπιστημίου Κύπρου,

Τ. 22894356/4010 (ώρες γραφείου), Ε. alumni@ucy.ac.cy

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










479