Ομιλίες, συζητήσεις στο Π.Κ. «1821-2021»: Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια


Στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και στην επιλογή, εκπαίδευση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα χρόνια του είναι αφιερωμένη η 17η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Θα μιλήσουν οι ιστορικοί  κ. Χρήστος Λούκος (Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης), και κ. Γιάννης Κόκκωνας (Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια: μια ιστορική προσέγγιση

Στην εισήγηση του Καθηγητή κ. Χρήστου Λούκου θα παρουσιαστεί το πώς σταδιακά εξελίχθηκε σε σπουδαίος διπλωμάτης ο Ιωάννης Καποδίστριας και ποιά η συμμετοχή του στα μείζονα ευρωπαϊκά ζητήματα της περιόδου 1814-1822, αλλά και το πώς αντιμετώπισε το ελληνικό ζήτημα (Επτάνησα, Φιλική Εταιρεία, Ελληνική Επανάσταση). Επίσης, θα γίνει αναφορά στη αντίδραση του από τη απομόνωσή του στη Γενεύη και στα όσα συμβαίνουν στην επαναστατημένη Ελλάδα, και γιατί τελικά αποφασίζει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της και τι προσπάθησε να επιτύχει ως Κυβερνήτης της Ελλάδος. Θα παρουσιαστεί, επιπλέον, η συναίνεση και η αντίδραση στο έργο του, όπως και η δολοφονία του.

Μια ματιά στην επιλογή, την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα χρόνια του Καποδίστρια

Ο Καθηγητής κ. Γιάννης Κόκκωνας αναφέρει τα εξής για την ανακοίνωση του: «Ισχυρή βούληση για την οργάνωση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος από τη μια κι από την άλλη περιορισμένοι πόροι, όχι μόνο οικονομικοί, κατά την καποδιστριακή περίοδο: πού και πώς θα βρεθούν και πώς θα εκπαιδευτούν οι διδάσκαλοι που θα στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες πληθαίνουν σιγά σιγά; Και πώς θα βεβαιώνεται η Κυβέρνηση ότι οι διδάσκαλοι ανταποκρίνονται στις γενικές προσδοκίες τις δικές της και τις ειδικότερες των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο «πολύτιμος καιρός» των μαθητών αλλά και το λίγο ή πολύ δημόσιο χρήμα που διατίθεται για τις αμοιβές των διδασκάλων και τη λειτουργία των σχολείων; Μια σύντομη παρουσίαση των προσπαθειών για τη συγκρότηση μηχανισμού επιλογής, αξιολόγησης, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των διδασκάλων στα χρόνια του Καποδίστρια θα επιχειρηθεί με αυτή την ομιλία, με κάποιες αναφορές σε συγκεκριμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις λειτουργίας του μηχανισμού αυτού».

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζοom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://applications.ucy.ac.cy/public/weblinks/download_pck.download?p_file=F1600741551/1821-oktovris.pdf




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










586