3η ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων στην Κύπρο


Αναδιαμόρφωση της πολύγλωσσης Ευρώπης: Γλωσσοκεντρική τεχνητή νοημοσύνη 

Ο  Ευρωπαϊκός Συντονισμός Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου 2021, στις 9:30 π.μ., διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Αναδιαμόρφωση της πολύγλωσσης Ευρώπης: Γλωσσοκεντρική τεχνητή νοημοσύνη». Στόχος της ημερίδας είναι να συγκεντρώσει ειδικούς από το χώρο της Έρευνας, της Βιομηχανίας και της Δημόσιας Διοίκησης, για να συζητήσουν πώς ευφυή συστήματα γλωσσικής τεχνολογίας για την Ελληνική γλώσσα μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και της Δημόσιας Διοίκησης.

Το 2014, συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την ενίσχυση διευρωπαϊκών δικτύων και υποδομών, με στόχο τη δημιουργία μίας Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς στα 28 μέλη-κράτη της ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Μεταξύ άλλων, το CEF παρέχει την πλατφόρμα Αυτόματης Μετάφρασηςώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση μίας από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και οι επιχειρήσεις: εκείνη της ανταλλαγής πληροφοριών χωρίς γλωσσικούς φραγμούς.

Η Αυτόματη Μετάφραση, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική γλωσσική τεχνολογία που συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε με τις δημόσιες διοικήσεις, που εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε και ψωνίζουμε. Προγράμματα που διορθώνουν αυτόματα τα ορθογραφικά μας λάθη και βοηθούν στην παραγωγή κειμένου, ψηφιακοί βοηθοί στα κινητά μας τηλέφωνα που μετατρέπουν ένα ηχητικό μήνυμα σε γραπτό, ή συζητούν μαζί μας όταν τηλεφωνούμε στην τράπεζά μας. Αυτά, και πολλά ακόμη, είναι πια μέρος της καθημερινής μας ζωής, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η δημόσια διοίκηση. Ωστόσο, μπορούμε πράγματι να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά τη δική μας γλώσσα σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες; Υποστηρίζεται επαρκώς η Ελληνική και είναι έτοιμη να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Τα παραπάνω θέματα, η ψηφιακή ετοιμότητα της ελληνικής γλώσσας, η πρόκληση της κυπριακής ελληνικής, και οι προοπτικές της γλωσσικής τεχνολογίας στην Κύπρο θα συζητηθούν στην τρίτη ημερίδα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων. Ερευνητές, χρήστες και παραγωγοί γλωσσικής τεχνολογίας στην Κύπρο, εκπρόσωποι της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, θα μοιραστούν τις εμπειρίες, τις απαιτήσεις και τις ιδέες τους για την υποστήριξη της ψηφιακής αλληλεπίδρασης στην πολύγλωσση Ευρώπη με γλωσσικές τεχνολογίες. Τέλος, θα συζητήσουμε πώς τα γλωσσικά δεδομένα, δηλαδή ο ψηφιοποιημένος γραπτός και προφορικός λόγος, μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών, σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σε ερευνητές καθώς και σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη για όλους. Θα πρέπει, ωστόσο, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πραγματοποιήσει προηγουμένως την εγγραφή τους εδώ: https://lr-coordination.eu/el/form/registration-for-3rd-cyprus  

Οργάνωση ημερίδας:

Ευρωπαϊκός Συντονισμός Γλωσσικών Πόρων  (European Language Resource Coordination – ELRC)

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία

Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ιστότοπος του ELRC: www.lr-coordination.eu

Πρόγραμμα ημερίδας: https://lr-coordination.eu/el/cyprus3rd?lang=el

Εγγραφή: https://lr-coordination.eu/el/form/registration-for-3rd-cyprus

Πληροφορίες για την ημερίδα στην Κύπρο: Νατάσα Αβρααμίδη, [email protected]

Δώρα Λοϊζίδου, [email protected]
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


329