Κυπριακή Λαογραφία, Αρχιτεκτονική και το αποτύπωμα του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου στην Κύπρο


 Ακούστε το νέο επεισόδιο του podcast #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα την κυπριακή λαογραφία, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και το σημαντικό αποτύπωμα που άφησε ο Δραγομάνος Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος στην Κύπρο τα χρόνια της εξουσίας του.

Σε αυτό το podcast, φιλοξενήθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, η οποία μας μίλησε για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και ειδικότερα ο Κλάδος Νεότερου Πολιτισμού που ιδρύθηκε μετά την τουρκική εισβολή, για την καταγραφή και τη διάσωση σημαντικών μνημείων και αντικειμένων λαϊκής παράδοσης και αφηγήθηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τότε οι Λειτουργοί του Τμήματος.

Εξήγησε, επίσης, πώς ντύνονταν οι Κύπριοι αστοί τον 18ο αιώνα και πώς επηρέαζε η Πύλη όλον τον Δυτικό κόσμο με χαρακτηριστικά ενδυματολογικά στοιχεία, όπως ήταν οι γούνες. Στάθηκε στην πολύχρονη ενασχόλησή της με την αποκατάσταση της οικίας και την προσωπικότητα του Δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και μας μίλησε για τη δράση του, το Κατάστιχο της περιουσίας του, που καταδεικνύει τον αμύθητο για την εποχή πλούτο που είχε συγκεντρώσει, αλλά και το άδοξο τέλος του.

Αφορμή για αυτήν τη συζήτηση αποτέλεσε το τελευταίο εκδοτικό της πόνημα, το «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγομάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου», το όποιο φέρνει στο φως σημαντικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και μια αναφορά για την σκληρή αντιμετώπιση των Μαρωνιτών από τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο και τον Χατζηγεωργάκη. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, πολλοί Μαρωνίτες τότε εγκατέλειψαν το νησί ή αλλαξοπίστησαν για να επιβιώσουν.

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου δίδαξε Λαϊκή Τέχνη και Αρχιτεκτονική, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου για 18 χρόνια. Σπούδασε Iστoρία και Αρχαιoλoγία στη Φιλoσoφική Σχoλή του Παvεπιστημίoυ Αθηvώv και Πρoϊστoρική και Κλασική Αρχαιoλoγία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατόπιν, πήρε τον μεταπτυχιακό της τίτλο Master of Arts in Archaeology, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας τoυ Παvεπιστημίoυ τoυ Λovδίvoυ, και παρακολούθησε μια σειρά εξειδικευμένων μαθημάτων συντήρησης μουσειακών έργων στη Ρώμη. Το 1994 έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στη Φιλοσοφία από το Τμήμα Iστoρίας και Αρχαιoλoγίας, της Φιλoσoφικής Σχoλής του Αριστoτελείoυ Παvεπιστημίoυ Θεσσαλovίκης.

Έχει συγγράψει 21 βιβλία, εκ των οποίων 12 μόνη και εννέα με συνεργάτες/συγγραφείς, 43 κεφάλαια σε συλλογικά έργα, 27 άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και 43 μελέτες σε Πρακτικά Συνεδρίων.

Για να ακούσετε το επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks. Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Πέμπτη στον UCy Voice 95 2.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










641