Το To Παν. Κύπρου χαιρετίζει τη συμπερίληψη 2 ακαδημαϊκών του στη λίστα Highly Cited Researchers™ 2021


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με υπερηφάνεια ανακοινώνει τη συμπερίληψη δύο μελών του ακαδημαϊκού του προσωπικού στην ετήσια λίστα Highly Cited Researchers™ 2021 από το Clarivate. Τη λίστα με τους Highly Cited Researchers™ για το 2021 ανακοίνωσε η Clarivate Plc, παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή αξιόπιστων πληροφοριών και γνώσεων για την επιτάχυνση του ρυθμού της καινοτομίας, την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021.

Πρόκειται για: 

  • Την Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δέσπω Φάττα-Κάσινου. Η έρευνά της αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση χημικών ρύπων αναδυόμενου ενδιαφέροντος καθώς και βακτηρίων ανθεκτικών στην αντιβίωση, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων και εξωκυτταρικού DNA σε νερά και αστικά λύματα καθώς και στην κατανόηση της τύχης τέτοιων ρύπων στο περιβάλλον. Η Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου συγκαταλέγεται στη λίστα Highly Cited Researchers για τέταρτη συνεχόμενη φορά.
  • Τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Διευθυντή του Ερευνητικού Εργαστήριου ΙΡΙΔΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωάννη Κρικίδη. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην Θεωρία ασύρματων επικοινωνιών, Επεξεργασία σήματος, Συστήματα πολλαπλών κεραιών, Συστήματα 5G/6G, Ευφυή δίκτυα, Δίκτυα συνεργασίας. Ο Δρ. Κρικίδης συγκαταλέγεται στην λίστα Highly Cited Researchers για πέμπτη συνεχόμενη φορά.

Ο πολυαναμενόμενος ετήσιος κατάλογος προσδιορίζει τους ερευνητές και τις ερευνήτριες που επέδειξαν σημαντική επιρροή στον τομέα ή τους τομείς που επέλεξαν μέσω της δημοσίευσης πολλαπλών εργασιών με υψηλή αναφορά κατά την τελευταία δεκαετία. Τα ονόματά τους προέρχονται από τις δημοσιεύσεις που κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% με βάση τις αναφορές για το πεδίο και το έτος δημοσίευσης στο ευρετήριο αναφορών Web of Science™.

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει 24 νομπελίστες, συμπεριλαμβανομένων των πέντε που ανακοινώθηκαν φέτος. Περιλαμβάνονται επίσης 77 Citation Laureates™: άτομα που αναγνωρίζονται από το Clarivate, μέσω ανάλυσης παραπομπών, ως «κατηγορίας Νόμπελ» και πιθανοί αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ.

Ο David Pendlebury, Senior Citation Analyst στο Institute for Scientific Information στο Clarivate, δήλωσε: «Είναι όλο και πιο σημαντικό για τα έθνη και τα ιδρύματα να αναγνωρίζουν και να υποστηρίζουν τους εξαιρετικούς ερευνητές που οδηγούν στην επέκταση της γνώσης του κόσμου. Αυτή η λίστα προσδιορίζει και τιμά εξαιρετικούς μεμονωμένους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ερευνητική κοινότητα, όπως αποδεικνύεται από τον ρυθμό με τον οποίο η εργασία τους αναφέρεται από τους συναδέλφους τους. Η έρευνα που έχουν κάνει τροφοδοτεί την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την υγεία και την ασφάλεια που είναι το κλειδί για το μέλλον της κοινωνίας μας».

Μεθοδολογία:

6.602 ερευνητές, σε 21 πεδία των επιστημών και των κοινωνικών επιστημών, και κατηγορίες διατομεακών επιστημών επιλέγηκαν με βάση τον αριθμό των άρθρων με υψηλή αναφορά που παρήγαγαν σε μια περίοδο 11 ετών από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Η μεθοδολογία βασίζεται σε δεδομένα και αναλύσεις που πραγματοποιούνται από ειδικούς της βιβλιομετρίας στο Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών στο Clarivate. Χρησιμοποιείται το InCites Benchmarking & Analytics™, το Essential Science Indicators™ και μια μοναδική συλλογή μετρήσεων απόδοσης επιστήμης και δεδομένων τάσεων που βασίζονται σε πλήθος δημοσιεύσεων επιστημονικής εργασίας και δεδομένα παραπομπών από το Web of Science™, που αποτελεί το μεγαλύτερο ευρετήριο αναφορών ουδέτερου εκδότη στον κόσμο και μια πλατφόρμα ερευνητικής ευφυΐας.

Η πλήρης λίστα των ερευνητών βρίσκεται εδώ: https://recognition.webofscience.com/awards/highly-cited/2021/

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










579