Πολιτική και Νομική σκέψη στην Ελληνική Επανάσταση


Στη σειρά ομιλιών και συζητήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στην πολιτική σκέψη, τα συντάγματα και στην αλλαγή παραδείγματος στη νομική σκέψη στην Ελληνική Επανάσταση είναι αφιερωμένη η 18η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Θα μιλήσουν οι νομικοί κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης (Ομότιμος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και κ. Νικήτας Χατζημιχαήλ (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου και Ιστορίας Δικαίου, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Πολιτική σκέψη, Συντάγματα και Επανάσταση

Στην εισήγηση του, ο Ομότιμος Καθηγητής κ. Σπυρίδων Φλογαΐτης θα αναφερθεί και στα ακόλουθα: Η Ελληνική επανάσταση δεν προέκυψε από την τύχη η από το κενό. Προετοιμάσθηκε από φωτισμένους και μορφωμένους πατριώτες που την προετοίμασαν, την έκαναν σκοπό ζωής ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας και ήσαν ικανοί, με την βοήθεια και της Εκκλησίας να κινητοποιήσουν τα ένοπλα σώματα των κλεφταρματωλών στον εθνικό σκοπό. Η Φιλική Εταιρεία αποδείχθηκε αποτελεσματική στην ένταξη όλων των δυνάμεων στο κοινό όραμα. Επειδή η Επανάσταση ήταν στα χέρια των μορφωμένων, έγινε κατορθωτό και το φιλελληνικό κίνημα που αναγνώρισε στους Έλληνες της εποχής άξιους διαδόχους λαμπρών προγόνων, βοηθούντος βεβαίως και του συγκινησιακού στοιχείου της θυσίας των πολλών. Για το ίδιο λόγο, η Επανάσταση ήταν από την αρχή συντεταγμένο κίνημα λαού που θα άξιζε την προσοχή των ισχυρών.

Η Ελληνική Επανάσταση και η αλλαγή παραδείγματος στη νομική σκέψη

Ο Καθηγητής κ. Νικήτας Χατζημιχαήλ αναφέρει στην εισήγησή του και τα εξής:  Με την ομιλία αυτή επιχειρείται η –προκαταρκτική– διασύνδεση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και της θεσμικής/νομικής διάστασης, με την μετάβαση της διεθνούς νομικής σκέψης, στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, στο λεγόμενο κλασικό νομικό παράδειγμα (classicallegalism). Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν έλαβε χώρα σε νομικό κενό. Στον επαναστατημένο χώρο, θεσμοί εξακολούθησαν να λειτουργούν, μετασχηματίστηκαν αποκτώντας διαφορετικές λειτουργίες ή έδωσαν την θέση τους σε νέους. Οι επαναστατημένοι Έλληνες κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν διττούς σκοπούς: αφενός μεν την εξυπηρέτηση των αναγκών της Επανάστασης και των ανθρώπων για τους οποίους έπρεπε να μεριμνήσει, αφετέρου δε την δημιουργία συνθηκών νομιμοποίησης, τόσο όσον αφορά το εσωτερικό (ελληνικό οικιστικό χώρο) όσο και το εξωτερικό (διεθνής κοινότητα). Αν εξετάσουμε συνολικά τόσο τις συνταγματικές λύσεις που υιοθετήθηκαν (αλλά και τις συζητήσεις που οδήγησαν σε αυτές) όσο και την οργάνωση του συστήματος απονομής πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και τον χειρισμό ζητημάτων διεθνούς δικαίου που ανέκυψαν, διαπιστώνουμε έναν συνδυασμό παράδοσης και νεωτερικότητας,  μεταβατικών λύσεων, ξένων δανείων και πειραματισμών που παρουσιάζει αξία τόσο καθεαυτή όσο και για την καλύτερη κατανόηση της μετεξέλιξης της νομικής σκέψης στις απαρχές των Νεοτέρων Χρόνων.

Πληροφορίες

Οι ομιλίες  πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζοom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: http://applications.ucy.ac.cy/public/weblinks/download_pck.download?p_file=F1600741551/1821-oktovris.pdf

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










438