Το «Κοίος» συμβάλλει στην ανάπτυξη πλατφόρμας συναλλαγών για αγοραπωλησίες Ηλεκτρικής ενέργειας


Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “EnergyXchange”, το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου (www.kios.ucy.ac.cy), σε συνεργασία με τις εταιρείες Eletoyia Photovoltaics (www.eletoyia.com) και την EUROCY Innovations Ltd (www.eurocyinnovations.com) ανέπτυξαν μία πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει σε όλους τους παίκτες της αγοράς, όπως μεμονωμένους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές, να συνάψουν διμερείς συμβάσεις μεταξύ τους ή ακόμα και να πωλούν την παραγόμενη ενέργειά τους κατευθείαν στην ελεύθερη αγορά.

Η πλατφόρμα “EnergyXchange” διευκολύνει τη μετάβαση προς μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας όλα τα μέσα για την εφαρμογή και υλοποίηση των κανονισμών που εκδόθηκαν και ρυθμίζουν τη σχέση μεταξύ της πλευράς του παραγωγού, του προμηθευτή και του καταναλωτή. Παρέχει επίσης εργαλεία και αλγόριθμους βελτιστοποίησης, που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Αριστείας «Κοίος», τα οποία επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτή τους με βάση το προφίλ της κατανάλωσής τους και κατ’ επέκταση την πιο συμφέρουσα γι’ αυτούς διατίμηση. Τέλος, επιτρέπει στους προμηθευτές να προσφέρουν εξατομικευμένες διατιμήσεις στους καταναλωτές με βάση τη διαθέσιμη παραγόμενη ισχύ που διαθέτουν ή εκτιμούν πως θα έχουν διαθέσιμη κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Το ερευνητικό έργο «EnergyXchange» χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στo πλαίσιo των προγραμμάτων RESTART 2016-2020 για στήριξη της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το έργο έχουν κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τιμολόγησης και χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την ασφάλεια και αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτρικής ισχύος, να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών στην αγορά ενέργειας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κύπρου γενικότερα.

Πληροφορίες για το έργο: https://www.kios.ucy.ac.cy/research/research-projects/active/600-energyxchange-smart-energy-platform-facilitating-the-cyprus-liberalized-energy-market.html




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










415