#ScienceTalks ΠΚ: Εθελοντικές οργανώσεις και σωματεία στην Κύπρο την πρώτη φάση της Αγγλοκρατίας


Ακούστε από το κινητό ή τον υπολογιστή σας το νέο επεισόδιο του podcast #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα τις εθελοντικές οργανώσεις και τα σωματεία που ιδρύθηκαν στην Κύπρο κατά την πρώτη φάση της Αγγλοκρατίας, από το 1878-1831.

Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενήθηκε Μαριάννα Χριστοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον τομέα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία εξήγησε το φαινόμενο της Συλλογομανίας κατά τον 19ο αιώνα, τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της χώρας, για τον ρόλο της γυναίκας αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε η κυπριακή αστική ελίτ μέσα από την ίδρυση αυτών των σωματείων. Γίνεται επίσης αναφορά στο φαινόμενο της δημιουργίας τέτοιων οργανώσεων στην Ελλάδα από Ελληνοκύπριους αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν. Μαθαίνουμε για τους παλαιότερους εν ζωή συλλόγους/σωματεία, για τον κατά βάση εθνοκεντρικό τους χαρακτήρα, αλλά και για πρωτότυπες πρωτοβουλίες που δεν είχαν την τύχη να μακροημερέψουν.

Σκοπός της κας Χριστοπούλου είναι να μελετήσει το ζήτημα της επέκτασης του δημόσιου χώρου των Ελλήνων της Κύπρου μέσα από την ανάδυση και δράση κάθε τύπου εθελοντικής συσσωμάτωσης κατά την πρώτη φάση της Αγγλοκρατίας (1878-1831). Το 2020 εγκρίθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας Ονήσιλος, η ερευνητική της πρόταση με τίτλο “Επεκτείνοντας τη δημόσια σφαίρα, ενισχύοντας τη λαϊκή δράση: Ελληνικές εθελοντικές συσσωματώσεις στην Κύπρο (1878-1831)», η οποία βρίσκεται υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας, Πέτρου Παπαπολυβίου.

Για να ακούσετε το επεισόδιο επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks ή αναζητήστε τη σειρά Science Talks στο Spotify. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Πέμπτη στον UCy Voice 95 2. Δημιουργός του podcast #ScienceTalks είναι η Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργός Α’ Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πληροφορίες: https://www.ucy.ac.cy/promotion/el/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










505