«Η νεολαία επιζητεί την αλλαγή και την εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κύπρο»


Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας -Cyprus Integrity Forum

Την επιτακτική ανάγκη συμμετοχής κυρίως των νέων ανθρώπων στο πλαίσιο της ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας, στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου, τόνισαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Κυπριακό Φόρουμ Ακεραιότητας -Cyprus Integrity Forum (CIF), στις 6 Δεκεμβρίου 2021.

Την ανοικτή συζήτηση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Cyprus Integrity Forum, κ. Μάριος Μ. Σκανδάλης, επισημαίνοντας πως στόχος του οργανισμού είναι να δώσει βήμα στους νέους και τις νέες να εκφράσουν τις απόψεις τους για το καίριο ζήτημα της διαφθοράς, αφού, όπως είπε, καμία απολύτως μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Ο κ. Σκανδάλης αναγνώρισε την απογοήτευσή τους και κάλεσε την κυπριακή νεολαία να ασκήσει την πίεση που χρειάζεται για αφύπνιση και αλλαγή, αφού η διαβίωσή τους σε μια διαφανή και ηθική κοινωνία, δεν αποτελεί απλά δικαίωμα, αλλά και καθήκον.

Την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση, συντόνισε ο Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ηρακλής Βλαδιμήρου, ο οποίος επικαλέστηκε την ανάγκη να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ανοικτές συζητήσεις, ώστε να ακούγονται και να προωθούνται οι απόψεις των νέων. Επισήμανε ταυτόχρονα το διαχρονικό πρόβλημα της σιωπηρής πλειοψηφίας, η οποία παρακολουθεί πολλές φορές με απάθεια τα κακώς έχοντα, χωρίς να παρεμβαίνει ή να διαμαρτύρεται. Ο κ. Βλαδιμήρου εξέφρασε την άποψη ότι όλοι μπορούν να έχουν λόγο· δεν είναι απλώς δικαίωμά τους να εκφραστούν, υπογράμμισε, αλλά και υποχρέωσή τους. Χρειάζεται, είπε, να γίνονται παρεμβάσεις, καθώς το χρόνιο πρόβλημα της διαφθοράς, δεν αποτελεί θέμα εκπαίδευσης, αλλά κουλτούρας, συνήθειας και επίμονης επανάληψης. Αναφέρθηκε δε στον ορισμό της διαφθοράς, που δεν είναι άλλος, από την κατάχρηση της ανατιθέμενης εξουσίας προς ίδιον όφελος, όχι κατ’ ανάγκην όφελος μόνο προσωπικό, αλλά για το συμφέρον ενός συνόλου. Τόνισε παράλληλα ότι οι μορφές διαφθοράς ποικίλουν και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νεποτισμό, εκβιασμό, δωροδοκία και δωροληψία. Η διαφθορά, είπε ο κ. Βλαδιμήρου, δεν αποτελεί απλώς μια δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής, αλλά αποτελεί θεμελιώδες σφάλμα στον πυρήνα του συστήματος.

Στη συζήτηση, προκειμένου να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις, συμμετείχαν νέοι και νέες, οι οποίοι βιώνουν τις επιπτώσεις του φαινομένου. Τονίστηκε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και ειδικότερα των νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, το καρκίνωμα αυτό που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία να εξαλειφθεί. Ωστόσο, καμία μεταρρύθμιση, είπαν, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Ως εκ τούτου πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, τόνισαν, ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κοινωνία κατά της διαφθοράς.

Συμμετείχαν οι απόφοιτοι/ες του Πανεπιστημίου Κύπρου: Αντώνης Νεοφύτου, Πάνος Ντόας, Μαρία Φασουλίδου και Έλενα Χριστοδούλου, οι οποίοι/οίες τόνισαν ότι το θέμα της διαφθοράς, τους απασχολεί και τους προβληματίζει έντονα. Εξέφρασαν την πεποίθηση ότι είναι καιρός να αλλάξει το σκηνικό, καθώς τους επηρεάζει. Στην προκειμένη περίπτωση, καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μην υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τη διαφθορά και τη σήψη. Κοινός παρονομαστής, ανέφεραν, ο οποίος τους έδωσε ώθηση να συμμετάσχουν στην ανοικτή συζήτηση, είναι το αίσθημα που αποκομίζουν από διάφορες αποκαλύψεις που συνδέονται με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.  Επιπλέον, συμπέραναν, ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος ανατροφοδοτείται συνεχώς, και αυτό έχει επίπτωση στους νέους και στις νέες, οι οποίοι χάνουν την αυτοπεποίθησή τους.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν απογοήτευση, ντροπή, θλίψη, θυμό και αγανάκτηση, αλλά την ίδια ώρα υπογράμμισαν την πεποίθησή τους ότι είναι καιρός ν’ αναλάβουν δράση και να έχουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο κατά των φαινομένων που παρατηρούνται πλέον συχνά. Οι εισηγητές/τριες αναφέρθηκαν επίσης στην παθητικότητα και την αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει την κυπριακή κοινωνία, η οποία, όπως τόνισαν, δεν πρέπει να μένει απαθής, αλλά να εξασφαλίζει το λόγο, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά μέσω δράσεων.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη να γίνονται διαρκείς αγώνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Κανένας αγώνας δεν κερδίζεται εύκολα, είπαν χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτρέπει τους νέους ανθρώπους αυτού του τόπου από το αγωνίζονται. Η απάθεια είναι συνενοχή, επομένως αν κάτι πρέπει να αλλάξει, κατέληξαν, είναι ότι εμείς οι νέοι και οι νέες πρέπει να έχουμε φωνή και να δραστηριοποιούμαστε ανελλιπώς σε μηχανισμούς, με πρώτιστο στόχο την προώθηση της αξιοκρατίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν στον Δ’ Διαγωνισμό Ζωγραφικής και Ποίησης που διεξάγει το Cyprus Integrity Forum στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με θέμα τη διαφθορά.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










696