Η σημασία και ο ρόλος των Φοιτητικών Ομίλων στα Πανεπιστήμια


Στην τελευταία εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» για το 2021 φιλοξενήθηκαν μερικοί από τους Προέδρους των Φοιτητικών Ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Οι εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν νομικές ή ρητορικές συζητήσεις, πολιτιστικές βραδιές και διαλογισμό, πάρτι, εκδρομές και φεστιβάλ, κινηματογράφο, χορό, κ.λπ., είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους διατηρείται μια δραστήρια και διασκεδαστική φοιτητική ζωή που γεμίζει με όμορφες αναμνήσεις από τα χρόνια των φοιτητών/τριών σε ένα Πανεπιστήμιο. Με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της λειτουργίας διαφόρων φοιτητικών ομίλων για ένα Πανεπιστήμιο, η τελευταία εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» για το 2021, επέλεξε να φιλοξενήσει μερικούς από τους Προέδρους των Φοιτητικών Ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Θεοφάνης Παττίχης ανέφερε ότι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχουν εν ενεργεία 24 φοιτητικοί όμιλοι. Η ανάμειξη ενός φοιτητή/μιας φοιτήτριας σε ομίλους είπε, μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να αναπτύξει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και να αποκτήσει φίλους για πάντα. Επιπρόσθετα, τόνισε πως κάθε φοιτητής έχει την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του μέσα από τον όμιλο στον οποίο είναι εγγεγραμμένο μέλος, όπως επίσης και να κοινωνικοποιηθεί με άτομα όλων των ηλικιών και όλων των Τμημάτων και Σχολών στο Πανεπιστήμιο όπου σπουδάζει. Τόνισε επίσης τη σημασία της οικονομικής αρρωγής που εξασφαλίζουν οι όμιλοι από την Πολιτεία, προκειμένου να γίνεται εφικτή η όποια δράση εντός και εκτός των Πανεπιστημίων.

Στη νεανική αυτή συζήτηση, γεμάτη από ενθουσιασμό και οράματα, συμμετείχαν επίσης η Ηρώ Ρουβά-Πρόεδρος του Κινηματογραφικού Ομίλου, ο Χρίστος Γεωργιάδης-Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου, ο Ανδρέας Αλκιβιάδης-Πρόεδρος του Θεατρικού Ομίλου, η Γεωργία Κυπριανού-Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου και ο Φώτης Παπαπαναγιώτου-Πρόεδρος του Ομίλου Επιτραπέζιων Παιχνιδιών. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι φοιτητής δεν σημαίνει μόνο να διαβάζεις και να εξετάζεσαι, αλλά να δημιουργείς μέσα από την ελευθερία σκέψης και δράσης. Οι φοιτητικοί όμιλοι, στους οποίους συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, όπως λέχθηκε, ενδιαφερόντων σε θέματα πολιτισμού, τεχνών, μουσικής, χορού, αθλητισμού και ευρύτερης ψυχαγωγίας, αλλά και προσφοράς. Στο ερώτημα δε, εάν θα παρότρυναν κι άλλους συμφοιτητές τους να συμμετάσχουν σε δράσεις ομίλων, η απάντηση ήταν θετικότατη, καθώς οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζουν έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, η κινητικότητα των ομίλων μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά οι Προέδροι σε συνεργασία με τα μέλη τους, έχουν λάβει πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν και συνεχίζουν αποσκοπούν στη συνέχιση των όποιων δραστηριοτήτων, συνυπολογίζοντας την ασφάλεια και την προστασία του κοινού. Μέσα από διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, επίσης, έχουν φροντίσει να παρέχουν οικονομική, αλλά και πρακτική βοήθεια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, σε συμφοιτητές τους που έχουν ανάγκη. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν και τις δράσεις τους για την ευαισθητοποίηση εντός και εκτός Πανεπιστημιούπολης για ένα υγιές, πράσινο περιβάλλον.

Οι έξι Πρόεδροι των Ομίλων που έλαβαν μέρος στην εκπομπή, υπογράμμισαν ταυτόχρονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ένα από αυτά είναι το θέμα της στέγασης των ομίλων στην ευρύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα. Κάτι το οποίο, όπως είπαν, ευελπιστούν πως θα διασφαλιστεί με την επέκταση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Δύσκολη είναι και η εμπέδωση της περιβαλλοντικής κουλτούρας, γι’ αυτό ζήτησαν την τοποθέτηση περισσοτέρων κάδων ανακύκλωσης στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης.

Τέλος, οι Προέδροι των Ομίλων ευχαρίστησαν την Πρυτανεία και το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, αλλά και το ΡΙΚ για την ευκαιρία που τους δόθηκε να μιλήσουν για το ρόλο και τη σημασία που έχει για τους φοιτητές/τριες η ένταξή τους σε φοιτητικούς ομίλους. Με την ευχή για καλές γιορτές, με υγεία και ασφάλεια, δεν παρέλειψαν να στείλουν και το μήνυμα ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε το «εμείς», αλλά να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας.

Για να παρακολουθήσετε την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση στην οποία τοποθετούνται εφ’ όλης της ύλης οι προέδροι φοιτητικών ομίλων του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά κι όλες τις υπόλοιπες εκπομπές «Λόγου και Αντίλογου» μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.ucy.ac.cy/el/logos.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


307