Πανεπ. Κύπρου: 1ο Εργαστήριο για επαγγελματίες πολιτισμού και τουρισμού


Στο πλαίσιο του Δικτύου για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (Network for Medieval Arts and Rituals), NetMAR

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Network for Medieval Arts and Rituals (NetMAR) της Ερευνητικής Μονάδας για Μεσαιωνικές Τέχνες και Τελετουργίες (ΕΜοΜεΤ) του Πανεπιστημίου Κύπρου σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο πρώτο εργαστήριο (Stakeholder Workshop) που διοργανώνει για τις/ους επαγγελματίες του τουρισμού και του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης, 86-90, 1011 Λευκωσία) την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, μεταξύ των ωρών 09:00 π.μ.- 12:30 μ.μ.

Επισημαίνεται ότι το NetMAR, πρώτο και για πρώτη φορά στην Κύπρο, φιλοξενεί και θα έχει ως κύρια ομιλήτρια στo εν λόγω εργαστήριο την κυρία Caroline Couret, ιδρύτρια και διευθύντρια του Δικτύου Δημιουργικού Τουρισμού (CTN) με έδρα τη Βαρκελώνη. Το CTN προωθεί έναν εναλλακτικό τύπο τουρισμού, ο οποίος σχετίζεται με τον πολιτισμό ενός προορισμού και αφορά στην ενεργό συμμετοχή των επισκεπτριών/ών σε δημιουργικές δραστηριότητες που είναι στενά συνδεδεμένες με την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητα ενός τόπου.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης θεματική συζήτηση σε μορφή στρογγυλής τραπέζης. Επιλεγμένες/οι εισηγήτριες/τές θα αναπτύξουν σύντομα τις εμπειρίες και εισηγήσεις τους για το πως το NetMAR θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσπάθειες μιας πρωτότυπης αξιοποίησης της πλούσιας μεσαιωνικής κληρονομιάς της Κύπρου για την επίτευξη οικονομικού και κοινωνικού οφέλους.

Το NetMAR είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο με διεθνείς συνεργασίες στο οποίο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαμέσου της ΕΜοΜεΤ και δύο κέντρα αριστείας του εξωτερικού: το Κέντρο Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας (CML) του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας και το Κέντρο Μεσαιωνικών Σπουδών (ZeMas) του Πανεπιστημίου Μπάμπεργκ στη Γερμανία.

Μία από τις βασικές αποστολές του NetMAR είναι η δικτύωση μεταξύ ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων του τουρισμού και του πολιτισμού, καλλιτεχνών και τεχνιτών, κρατικών και τοπικών αρχών, ΜΚΟ, καθώς και άλλων φορέων χάραξης πολιτικής με σκοπό την από κοινού εξεύρεση συναρπαστικών και πρωτότυπων τρόπων αξιοποίησης της πλούσιας μεσαιωνικής κληρονομιάς του τόπου μας στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Προς επίτευξη αυτών των στόχων, το NetMAR έχει αναλάβει να διοργανώσει δραστηριότητες μέσα από τις οποίες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα μπορούν να ανταλλάζουν ελεύθερα τις απόψεις και την τεχνογνωσία τους. Η συμμετοχή και η συμβολή τους στο πρώτο αυτό εργαστήριο θα δώσει μια καινούρια ώθηση στο κυπριακό τουριστικό προϊόν, για το οποίο απαιτούνται εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστικό και να καλύψει κι άλλες χρονικές περιόδους πέρα από το καλοκαίρι και την αρχή του φθινοπώρου.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

09:00 - 09:30

Εγγραφή

09:30 - 09:40

Καλωσόρισμα

09:40 - 10:00

Σταυρούλα Κωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια της ΕΜοΜεΤ, Συντονίστρια του NetMAR

«Γεφυρώνοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία: Η περίπτωση του δικτύου για Μεσαιωνικές Τέχνες & Τελετουργίες»

10:00 - 10:45

Caroline Couret, Διευθύντρια του Δικτύου Δημιουργικού Τουρισμού®, CTN

«Ο δημιουργικός τουρισμός ως ένας νέος τρόπος διάχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς»

10:45 - 11:15

Διάλειμμα για καφέ

11:15 - 12:30

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

  • Άγγελος Σμάγας, Συντονιστής Προγράμματος Θρησκευτικών Περιηγήσεων Επαρχίας Αμμοχώστου
  • Ευαγόρας Καραγιώργης, Διευθυντής Γυμνασίου Μ. Ε./Μουσικός/Συνθέτης
  • Μαρία Σωκράτους, Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών Επιχειρήσεων, CIM
  • Νικόλας Βρυώνη, Πολιτιστικός Διαχειριστής
  • Χριστιάνα Παπαδοπούλου, Εκπαιδευτικός - Μουσειοπαιδαγωγός, Διευθύντρια Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγίων Ομολογητών

 

 

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://netmar.cy/ & https://netmar.cy/training-outreach/stakeholder-workshops/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










436