Διάλεξη του Ελεύθερου Ζηνώνειου για την Ψηφιακή Ιχνηλάτηση Επαφών


Προστασία της δημόσιας υγείας μέσω εργαλείου ελέγχου

Η Ψηφιακή Ιχνηλάτηση Επαφών (ΨΙΕ) έχει μεγάλη προοπτική για την προστασία της δημόσιας υγείας ως εργαλείο ελέγχου μελλοντικών πανδημιών σε συνδυασμό πάντοτε με την Συμβατική Ιχνηλάτηση Επαφών (ΣΙΕ)  και τα υπόλοιπα μέτρα. Αυτό υπογραμμίστηκε στην διάλεξη του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα από τον Δρα Χρίστο Λαουδιά,  Ερευνητή, Λέκτορα του Κέντρου Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ψηφιακή ιχνηλάτηση επαφών: Εργαλείο Αναχαίτησης της πανδημίας, ή πρόσχημα για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων;».

Στο πλαίσιο της διάλεξης, ο Δρ Λαουδιάς εξήγησε τα πρακτικά προβλήματα της συμβατικής ιχνηλάτησης επαφών που πραγματοποιούν οι οργανισμοί δημόσιας υγείας και την ανάγκη αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της συμβατικής ιχνηλάτησης. Ειδικότερα, ανέλυσε τον τρόπο που λειτουργούν οι ψηφιακές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών στα κινητά τηλέφωνα και εξήγησε τα βήματα που έγιναν για διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Στη συνέχεια, παρουσίασε την αποδοχή και τον αντίκτυπο από την λειτουργία της επίσημης εφαρμογής της Κυπριακής Κυβέρνησης CovTracer-Exposure Notification (CovTarcer-EN), η οποία δημιουργήθηκε για την ανίχνευση επαφών με βάση την τεχνολογία Bluetooth του τηλεφώνου,  και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή παρόμοιες εφαρμογές που σέβονται απόλυτα την ιδιωτικότητα των χρηστών, χρησιμοποιούνται από περίπου 27% των Ευρωπαίων πολιτών. Η ανάπτυξη της εφαρμογής CovTracer - Exposure Notification (CovTracer-EN), έχει ανατεθεί στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος» και στο Κέντρο Αριστείας CYENS.

Την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ στις 14 Δεκεμβρίου 2021, συντόνισε ο Ερευνητής Επίκουρος Καθηγητής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Δημήτρης Ηλιάδης.

Στο σύνδεσμο https://bit.ly/33sRN1H, μπορείτε να ακούσετε την ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη, η οποία συμπεριλάμβανε ερωτήματα και συζήτηση με το κοινό. Μεταξύ άλλων, απασχόλησε ο βαθμός που διασφαλίζουν οι εφαρμογές στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. 




Comments (1)

  1. Χρίστος Λαουδιάς:
    Dec 18, 2021 at 07:53 AM

    Οι διαφάνειες της διάλεξης είναι διαθέσιμες εδώ https://zenodo.org/record/5784006


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










811