Ένας χρόνος ζωής για την εκπομπή του ΠΚ «Λόγος και Αντίλογος» στο ΡΙΚ


Τον περασμένο Δεκέμβριο (2020), εν μέσω της πανδημίας και του κοινωνικού εγκλεισμού λόγω των υγειονομικών μέτρων, το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιθυμώντας να διευρύνει την εμβέλεια της δράσης και επιστημονικής παρέμβασης του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κοινωνικό γίγνεσθαι, προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας εκπομπής, ώστε να προβάλλει αφ’ ενός το πολυδιάστατο ακαδημαϊκό και ερευνητικό του έργο, αλλά και αφ’ ετέρου να συμβάλλει πρακτικά στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας, διατηρώντας ανοικτή επικοινωνία με την ενεργό συμμετοχή του ευρύτερου κυπριακού ακροατηρίου.

Οι σχεδιασμοί καρποφόρησαν άμεσα, αφού από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η πρώτη εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» μεταδιδόταν ήδη από τα ερτζιανά του ΡΙΚ, μέσα  στην πρώτη εβδομάδα του 2021.  Σήμερα, η Εκπομπή συμπληρώνει ένα ολόκληρο χρόνο ζωής με 12 θεματικές που προσέγγισαν την επικαιρότητα από διάφορες οπτικές, έχοντας σταθερό προσανατολισμό  τον άνθρωπο, την υγεία και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία, τον κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο που εξυπακούονται από τα Τμήματα, τις Σχολές και το Πανεπιστήμιο Κύπρου γενικότερα, καλούμενο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες που απλώνονται πέρα από τα επίσημα και ανεπίσημα σχήματα της εκπαίδευσης.  Θέματα γύρω από την τεχνολογία, τις πολιτικές εξελίξεις και εκλογικές αναμετρήσεις, συζητήσεις αφιερωμένες στην ιστορία και τις εθνικές επετείους, αλλά και ανιχνεύοντας τα δεδομένα ή ζητούμενα της Ευρώπης και την αριστεία που πρεσβεύει η πανεπιστημιακή μας Κοινότητα, μα και ,το ρόλο που διαδραματίζουν οι φοιτητικοί όμιλοι.

Η εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες και πλέον ευρέως γνωστές ραδιοφωνικές διαλέξεις που μεταδίδονται τις υπόλοιπες Τρίτες κάθε μήνα μέσα από τον παγκύπριο θεσμό των Ελεύθερων Πανεπιστημίων. Tο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, επιθυμεί να ευχαριστήσει δημόσια τη Διεύθυνση του ΡΙΚ, όπου παρά τις δύσκολες υγειονομικές καταστάσεις που βιώνουμε από τις συνθήκες της πανδημίας, δεν δίστασε καθόλου να στηρίξει την πρωτοβουλία ως ένα ακόμη βήμα κοινωνικής προσφοράς. Κάθε πρώτη Τρίτη έκαστου μήνα, η συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος του ΡΙΚ εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την εκπομπή αυτή, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου. Όλες οι εκπομπές βρίσκονται ηχογραφημένες στον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos.

Επιπρόσθετα οι υπόλοιπες τρεις Τρίτες του μήνα έχουν καθιερωθεί να εκπέμπουν για τον θεσμό του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου στη Λάρνακα και από το Επισκοπειό για το Ελεύθερο Ταμάσιο Πανεπιστήμιο. Οι διαλέξεις των Ελεύθερων Πανεπιστημίων βρίσκονται αναρτημένες στον σύνδεσμο: http://cybc.com.cy/audio-on-demand/.

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, γνωστοποιείται υπεύθυνα στο ευρύτερο κοινό, η εμπειρογνωμοσύνη των ακαδημαϊκών σε διάφορα θέματα που άπτονται του γνωστικού τους πεδίου. Έπειτα, το βήμα που παραχωρεί η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου,  αποσκοπεί πρωτίστως στο να συνδράμει στην τεκμηριωμένη διάδοση της γνώσης, καθώς παράλληλα αναδεικνύονται τα συμπεράσματα από επιστημονικές δράσεις των ερευνητών και επιστημόνων, που εργάζονται σε κέντρα και οντότητες, όπως και οι ενδο-πανεπιστημιακές ή εξω-πανεπιστημιακές δράσεις των προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματος, αλλά και οι γνώμες, θέσεις και απόψεις διάφορων φιλοξενούμενων του Πανεπιστημίου, οι οποίοι αναλύουν και σχολιάζουν σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι με την ενεργό τηλεφωνική συμμετοχή των ακροατών, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου γίνεται πομπός ανοικτής συζήτησης χωρίς στεγανά μέσω της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το βέβαιο πάντως, είναι πως μέσα από τις εκπομπές αυτές, κτίζεται μια συνεκτική προοπτική ειλικρίνειας και ανάλυσης για όλους. 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










559