Ταμάσιο: Ανάπτυξη κριτηρίων προσωπικής ευθύνης από την χρήση της ψηφικής τεχνολογίας


Στην ψηφιακή εποχή και τον τεχνοπολιτισμό που συνεπάγεται για το κοινωνικό γίγνεσθαι και τη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων, ειδικότερα μεταξύ διάφορων γενεών, επικεντρώθηκε η διάλεξη του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021. Ομιλητής αυτής της ενδιαφέρουσας παρουσίασης με τίτλο «Σχέσεις νεολαίας και γονέων στο πλαίσιο της ψηφιακής τεχνολογίας», ήταν ο Νεκτάριος Παρτασίδης, υποψήφιος διδάκτωρ κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Παρτασίδης αναφέρθηκε στη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία και πως αυτή συμβάλλει στην εδραίωση της κοινωνίας της πληροφορίας. Συνέδεσε, μάλιστα, στατιστικά δεδομένα που συλλέγονται και τηρούνται από τον ΟΗΕ για τον δείκτη ψηφιακής πρόσβασης ανά τον κόσμο, όπου μεταξύ άλλων στοιχείων, ο μέσος όρος χρήσης του διαδικτύου (π.χ. μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέαση βίντεο, πληροφόρηση και ενημέρωση, ηλεκτρονικά παιχνίδια, κλπ.) ανέρχεται περίπου σε επτά ώρες επί καθημερινής βάσης. Τα δεδομένα αφορούν άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών, αριθμούν σε περισσότερους από τέσσερα δισεκατομμύρια χρήστες για την περίοδο τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επιτάχυνση των ρυθμών της τεχνολογίας, τις κοινωνικές και διαγενεακές επιπτώσεις που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη πανδημία, καθώς φαίνεται να δημιουργεί ένα βαθύ πολιτισμικό τραύμα, που επίσης επιμηκύνει το ψηφιακό χάσμα των διαγενεακών σχέσεων και την έλλειψη διαπροσωπικής κατανόησης παιδιών και γονέων. Υπογράμμισε τη σημασία ψυχαγωγίας με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας, το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, γονέων και παιδιών μαζί, για εξασφάλιση «ψηφιακής εμπιστοσύνης και φιλίας», της διατήρησης κοινού χώρου όπου να χρησιμοποιείται από όλα τα μέλη της οικογένειας όσον αφορά ψηφιακές δραστηριότητες, ενώ οι γονείς χρειάζεται παράλληλα να εφαρμόζουν στην πράξη όσα και οι ίδιοι ζητούν από τα παιδιά. Είναι ανάγκη, σημείωσε, οι γονείς να σέβονται τον προσωπικό χώρο (π.χ. λογαριασμοί, αναρτήσεις, κλπ.), την προσωπικότητα των παιδιών και τις επιλογές τους, δείχνοντας ότι τα θεωρούν ώριμα άτομα και «απαιτώντας», όμως από εκείνα, να αναπτύξουν κριτήρια προσωπικής ευθύνης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε η  Δρ Νάσια Κλεάνθους, Ειδική Επιστήμονας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράστηκαν ποικίλες εισηγήσεις, απόψεις και σχόλια από το κοινό και τους ακροατές, ενώ τέθηκαν αρκετές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαΐα, αναφορικά με τη διαμόρφωση ανεξάρτητου και ώριμου χαρακτήρα στα παιδιά. Συνεχάρη δε τον ομιλητή για την τεκμηριωμένη και πρωτότυπη διάλεξη που έδωσε, προσκαλώντας τον και για άλλες διαλέξεις, τη δημιουργία περαιτέρω συνεργασίας σε θέματα της Σχολής Γονέων της Μητρόπολης, όπως και με το Ίδρυμα ΚΕΝΘΕΑ, του οποίου προεδρεύει.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


243