Ταμάσιο Ελ. Πανεπιστήμιο: Εκπαιδευτική σειρά διαλέξεων σε εκλαϊκευμένο ύφος και απλή γλώσσα


Το πανάρχαιο και πανανθρώπινο αίτημα για δια βίου μάθηση, το οποίο συνιστά βασικό παράγοντα ατομικής και συλλογικής προόδου για κάθε έθνος, σε κάθε εποχή, ικανοποιεί ακόμα και στις μέρες μας ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας της Κύπρου μέσα από το θεσμό των Ελεύθερων Πανεπιστημίων. Το αίτημα του Μητροπολίτη, κ. Ησαΐα για παροχή εκπαίδευσης και στην περιοχή του Επισκοπιού, έλαβε σάρκα και οστά το 2020. Έτσι, το Πανεπιστήμιο Κύπρο και η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, δημιούργησαν το Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο, προσφέροντας επιμόρφωση και ενημέρωση σε θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος.  

Έκτοτε, το Ταμάσιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο αποτελεί ουσιαστικά τη σύγχρονη μορφή διάχυσης της γνώσης στις ευρύτερες κοινωνικές μάζες, καθώς οι διαλέξεις που προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, μεταδίδονται και σε απευθείας σύνδεση από το Πρώτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στους ακροατές να αλληλεπιδρούν άμεσα, όπου κι αν βρίσκονται, με διάφορες ερωτήσεις και απορίες. Με αυτό τον τρόπο η επιστημονική γνώση εκλαϊκεύεται και μεταδίδεται στους ανθρώπους, βοηθώντας τους όχι μόνο να βελτιωθούν ως άτομα, αλλά και να λύσουν πρακτικά προβλήματα της ζωής τους. Μια τέτοια διαδικασία αποδεικνύεται πάντα ωφέλιμη.

Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικού του  Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και καταρτισμένους ερευνητές και επιστημονικούς φορείς, ήταν σφαιρικές και πολύπλευρες, καθώς κάλυψαν θέματα που αφορούσαν την «Κύπρο και το 1821», με εισηγητή τον Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, την «τεχνολογία 5G και τους μύθους και τις αλήθειες, με εισηγητή τον Ιωάννη Κρικίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη μελέτη της «ανάπτυξης του κεντρικού νευρικού συστήματος: γονίδια, επιγενετική και καρκινικοί μηχανισμοί» με εισηγήτρια τη Μαρία Τσιάρλη, Ειδική Επιστήμονας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επίσης δόθηκαν διαλέξεις που αφορούσαν τα «ηθικά διλήμματα στον πρόωρο τοκετό», με εισηγήτρια την Παρασκευή Στυλιανού-Ρήγα, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη «Θεολογία και την Επιστήμη», με εισηγητή τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, κ. Ησαϊα, τη «μνήμη και τις στρατηγικές για την υγεία του μυαλού και τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης», με εισηγήτρια τη Φώφη Κωνσταντινίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας και Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και τέλος τις «σχέσεις της νεολαίας και γονέων στο πλαίσιο της ψηφιακής τεχνολογίας», με εισηγητή τον Νεκτάριο Παρτασίδη, Υποψήφιο Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συνεχίσει και το 2022 να προσφέρει τη στήριξη και την αρωγή του στο θεσμό του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου, προσφέροντας στο κοινό την απαραίτητη γνώση και ενημέρωση με εκλαϊκευμένο ύφος και απλή γλώσσα. Για να ακούσετε τις διαλέξεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:  https://bit.ly/3myZOc8.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










508