Νεκτάριος Παΐσιος. Για να πετύχεις πρέπει να τολμήσεις


Ο Κύπριος προγραμματιστής της Google, στην 1η εκπομπή του 2022 «Λόγος και Αντίλογος»  

ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΥ*

Η πρώτη εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» του 2022, που αγαπήθηκε από το κοινό της Κύπρου, φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Η οικοδέσποινα της εκπομπής, Δόξα Κωμοδρόμου, είχε τη χαρά να συνομιλήσει στις 4 Ιανουαρίου 2022 με τον Νεκτάριο Παΐσιο, από τη Λακατάμια της Κύπρου, απόφοιτο δημοτικής εκπαίδευσης με δευτερεύοντα κλάδο την πληροφορική και επίσης απόφοιτο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αφότου αποπεράτωσε τις σπουδές του στο νησί, μετέβηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για διδακτορικό τίτλο σπουδών, κι έκτοτε διαπρέπει στη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, την Google, στην εταιρεία που κυριαρχεί στην αγορά αναζήτησης, καθώς χειρίζεται το 90% των αναζητήσεων.

Ο Νεκτάριος Παΐσιος αντιμετωπίζει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, αυτό τη όρασης, το οποίο όμως δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο σε κανένα από τους στόχους και τα όνειρά του. Το «πρόβλημα»,  από πλευράς μου το τοποθετώ σε εισαγωγικά, γιατί συνομιλώντας μαζί του σε μια σφαιρική και προσωπική συζήτηση, διαπίστωσα ότι για τον ίδιο αποτελεί πια κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μπορεί να είναι τυφλός, αλλά δεν παύει να ζει και να αξιοποιεί χρήσιμα την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή. Η έλλειψη όρασης  δεν του στέρησε ούτε μια στιγμή να ατενίζει ενσυνείδητα με τους οφθαλμούς της ψυχής, το κάθε αύριο. Ο Νεκτάριος Παΐσιος είναι ένα ολοφώτεινο παράδειγμα ήθους, υπομονής και επιμονής προς μίμηση, που αξίζει η φωνή του όχι μόνο να ακούγεται, αλλά και να επαναλαμβάνεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Μιλήσαμε για το σημαντικό ρόλο της οικογένειάς του σε όλη αυτή την «σκοτεινή» εμπειρία, αλλά και τι είδους βοήθεια, ηθική και υλική, εξασφάλισε από την Πολιτεία, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τους φίλους, συμφοιτητές και ακαδημαϊκούς του. Συζητήσαμε για το πως προέκυψε από τη δημοτική εκπαίδευση, να μεταπηδήσει στην πληροφορική και στις προηγμένες τεχνολογίες, με τι ακριβώς ασχολείται στην εταιρεία Google και πόσο συναρπαστικό είναι συνάμα να συναναστρέφεται με κάποιους από τους πιο «ευφυείς ανθρώπους» στον κόσμο. Αναλύσαμε τις συνθήκες εργασίας, εάν και πόσο δυσκολεύει το θέμα της όρασης στη διακίνησή του σε μια μεγαλούπολη, όπως είναι η Νέα Υόρκη, και πως περνά τον ελεύθερό του χρόνο, ποιες οι ενασχολήσεις και τα χόμπι του και πόσο κατορθωτά γίνονται.  Συγκρίναμε την Κύπρο με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, όπως στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του Covid-19, στις υποδομές, στις επαγγελματικές και γενικότερα στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η εργατικότητα, η ευγένεια, αλλά και η πραότητα που τον χαρακτηρίζουν ανέκαθεν ήταν στον χαρακτήρα του. Ο ίδιος αφηγείται πως έμαθε να ξεπερνά τα εμπόδια και να μένει πάντα προσγειωμένος. Πήγε κόντρα στο ρέμα, αντιστάθηκε στην όποια χάρη, γιατί ήθελε να ανταπεξέλθει μόνος στις δυσκολίες, και δη στα αρχικά στάδια που όλα ήταν πιο ανηφορικά. Αυτό ήταν ίσως και το μεγαλύτερο επίτευγμά του, να μεταβεί δηλαδή από τη σκοτεινή στη φωτεινή πλευρά της ζωής, την οποία ξέρει να αγκαλιάζει συμπαρασέρνοντας κι εμάς μαζί του. Τον συναρπάζει η εργασία του, τον εκστασιάζει η πρόκληση, αγαπά την ένταση, τον ικανοποιεί η δημιουργία. Η «ταλαιπωρία» με την απώλεια οράσεως, δεν στέκεται εμπόδιο στο να υλοποιεί τα «θέλω» του, χωρίς να χάνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα του, όπως συνηθίζεται στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες.

Προτού ολοκληρωθεί αυτή η ραδιοφωνική εκπομπή, ο Νεκτάριος ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον Πρύτανη, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη, καθώς ήταν ένας από τους πρώτους Καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ευχαρίστησε επίσης το ΡΙΚ που συνεχίζει να στηρίζει και κατά το 2022 πρωτοβουλίες του Γραφείου Σχεδιασμού και Υλοποίησης Εκδηλώσεων, για να μπορεί ο κάθε ακροατής της Κύπρου να γίνεται κοινωνός στη γνώση, την επιστήμη, στα προβλήματα, ακόμα και στα συναισθήματα και τις εμπειρίες των φιλοξενουμένων της εκπομπής.

Η 1η εκπομπή του νέου έτους, κατάφερε να μας συγκινήσει, κατάφερε να μας δώσει το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα στα ξεχασμένα μας όνειρα και προσδοκίες και να μας θυμίσει ταυτόχρονα πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή ακόμα και δίχως το υλικό «φως», αλλά κυριότερα ίσως και πως να ξαναγίνουμε ή να ξανανιώσουμε άνθρωποι. Σκεφτείτε το λίγο. Ακούγοντας τον Νεκτάριο, σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, λίγες μέρες πριν από την επιστροφή σου στη Νέα Υόρκη, αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή είναι ένα θαύμα που μας χαρίζεται, το οποίο όμως χρειάζεται να δουλευτεί όπως ο γλύπτης δουλεύει και δίνει μορφή στο άγαλμα, και ένα «σμιλεμένο χαρακτήρα».  Ο Νεκτάριος Παΐσιος πιστεύω είναι ένας καλλιτέχνης της τόλμης και της επιτυχίας στο στίβο της ζωής, όντως άξιος για να τον μιμηθεί κανείς.  

 

Παρακολουθείστε την ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση της Εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος», στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3FZ1S4O.




Comments (1)

  1. Παναγιώτης Παναγιώτης:
    Jan 06, 2022 at 12:02 PM

    Είχα τη χαρά να γνωρίσω καλά τον Νεκτάριο κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στη Μέση Εκπαίδευση. Τον είχα στο τμήμα μαθηματικών.
    Είναι ένας ευγενέστατος και πολύ ευφυής άνθρωπος και του εύχομαι τα καλύτερα.
    Υπάρχει κάποιος τρόπος να επικοινωνήσω μαζί του;


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1378