Tαυτοποίηση νέων στελεχών κορωνοϊού Δέλτακρον (στελέχη Δέλτα με γενετικά στοιχεία Όμικρον)


Kαι οι επιπτώσεις τους στη νοσηλεία ασθενών 

ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΚΩΣΤΡΙΚΗ*

Το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την εταιρεία NIPD, διεξάγουν από τις 10 Νοεμβρίου 2021 μια προοπτική μοριακή επιδημιολογική μελέτη για την ανίχνευση παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται στο Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή-ακαδημαϊκό Δρ. Λεόντιο Κωστρίκη, ενδελεχείς γενετικές αναλύσεις των γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2  τα οποία απομονώθηκαν από άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα με κορωνοϊο και παρουσιάστηκαν για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης σε διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και αεροδρόμια του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, ο ιός SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παρουσιάζει εκτενείς και συνεχείς γενετικές διαφοροποιήσεις (μεταλλάξεις). Από τον Δεκέμβριο του 2021, οι κυρίαρχες παραλλαγές που εντοπίστηκαν στην Κύπρο είναι η Δέλτα (B.1.617.2 και AY) και πιο πρόσφατα η Όμικρον (B.1.1.529) η οποία εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το νησί. Από τις 26 Δεκεμβρίου 2021, λήφθηκαν και αναλύθηκαν 1.377 αλληλουχίες πλήρους γονιδιώματος. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, εντοπίστηκαν πρόσφατα 25 παραλλαγές  της Δέλτα, οι οποίες εμφανίζουν επτά χαρακτηριστικές μεταλλάξεις της Όμικρον. Συγκεκριμένα, οι μεταλλάξεις αυτές βρίσκονται εντός του γονιδίου που αντιστοιχεί στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού. Τα νέα αυτά στελέχη του κορωνοϊού, ονομάστηκαν Δέλτακρον (Deltacron) λόγω της παρουσίας γενετικών χαρακτηριστικών της Όμικρον εντός του γονιδιώματος της Δέλτα.

Οι αλληλουχίες των 25 παραλλαγών Deltacron έχουν κατατεθεί στη βάση δεδομένων GISAID (Decade of Innovative Contribution to Global Health) στις 7 Ιανουαρίου 2022 και οι αριθμοί προσχώρησης (accession numbers) αναμένεται να είναι προσβάσιμοι μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας εντός των επόμενων ημερών (https://www.gisaid.org/).

Η στατιστική ανάλυση των ευρημάτων της μοριακής επιδημιολογικής ανάλυσης αποκάλυψε ότι η σχετική συχνότητα της λοίμωξης από τα στελέχη Δέλτακρον είναι υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε σύγκριση με ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Συγκεκριμένα, η ανάλυση μέσω του τεστ ανεξαρτησίας chi-square δεικνύει ότι η συσχέτιση της Δέλτακρον και της πρόκλησης  εντονότερων συμπτωμάτων της νόσου Covid-19  (τα οποία απαιτούν νοσηλεία) όχι μόνο δεν είναι τυχαία, αλλά στατιστικά είναι εξαιρετικά σημαντική (p<0,001).

*Professor Leondios G. Kostrikis, Ph.D.

Head, Research Laboratory of Biotechnology and Molecular Virology
Department of Biological Sciences, University of Cyprus
Vice-Dean, Faculty of Pure and Applied Sciences,

University of Cyprus
Founding Member, Cyprus Academy of Sciences, Letters, and Arts 

1 University Avenue, 2109 Aglantzia, Nicosia, Cyprus

Tel: +357 22 892885; Fax: +357 22 895095; Email: lkostrik@ucy.ac.cy

URL: www.kostrikislab.com




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1317