Η αγωγή ζωής οδηγεί στην αρμονική κοινωνία του ανθρώπου


Σταύρος Σ. Φωτίου: «Η αγωγή είναι λειτούργημα μόνο όταν μεταμορφώνει προς το καλύτερο»

Με το πολύπλευρο θέμα της «Αγωγής Ζωής» ασχολήθηκε η διάλεξη του Ταμάσιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου με ομιλητή τον κ. Σταύρο Σ. Φωτίου, Καθηγητή στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας. Όπως ανέφερε, συχνά λέγεται ότι η αγωγή είναι λειτούργημα. Η αγωγή όμως, πρόσθεσε, είναι όντως λειτούργημα μόνο όταν μεταμορφώνει την πολιτική σε πολιτισμό, την εργασία σε δημιουργία, την οικονομία σε φιλανθρωπία, τον έρωτα σε σωματοψυχική μέθεξη.

Ο κ. Φωτίου παράλληλα υπογράμμισε και την αγωγή ζωής που βοηθά τον άνθρωπο να περάσει από τη φιλαυτία στη φιλαλληλία, από την ανάγκη στην ελευθερία, από την περίκλειστη στην καθολική συνείδηση. Ως εκ τούτου, ανέφερε, επιβάλλεται να αναδιαμορφωθεί η όλη σχολική αγωγή προς την προοπτική μιας παιδαγωγούσας πολιτείας.   

Στη διάλεξή του ο ακαδημαϊκός αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας αγωγής που να προσφέρει όλες εκείνες τις υπαρξιακές δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να βιώσουν το βαθύτερο νόημα της ζωής. Τούτο σημαίνει αρμονική κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό και τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του και τη φύση. Η υπερβατική διάσταση της ζωής, είπε, συνεπάγεται την έκσταση όλου του ψυχοσωματικού δυναμισμού του ανθρώπου προς δεξίωση του άλλου, ώστε να επιτευχθεί μια κοινωνία στην οποία η διαφορά δεν θα διαιρεί και η ενότητα δεν θα συγχύζει. Συνάμα, κατέληξε, η φύση εκλαμβάνεται ως ο μέγας οίκος της ανθρωπότητας, όπου μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά τα όντα και τα πράγματα.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν αυτήν την διάλεξη μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΡΙΚ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3tJe4Du.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










560