Ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Κύπρου σκιαγράφησαν Κυπριακό ζήτημα στο Σαλαμίνιο


Αδιαμφισβήτητα κεντρικό πεδίο ανταγωνισμού και συγκρούσεων, αποτελεί η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει και το Κυπριακό ζήτημα μέσα από τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τις επιδιώξεις στον τομέα της ενέργειας, τις ενδεχόμενες απειλές και τις επιδιώξεις των περιφερειακών κρατών.

Στο πλαίσιο διάλεξης του Ελεύθερου Σαλαμίνιου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2022, στο Παραλίμνι, επιχειρήθηκε αυτή η συζήτηση που σκιαγράφησε, κατά το δυνατόν, την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό, επεξηγώντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τις διπλωματικές εντάσεις και τις συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών κρατών με έμφαση στην αναζήτηση πολιτειακής και ενεργειακής ασφάλειας,

Οι ακαδημαϊκοί, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής και  Παύλος Κοκτσίδης, Ειδικός Επιστήμονας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Ανώτερου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της Κύπρου, ανέλυσαν το θέμα, «Νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Κωνσταντινίδης εστίασε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι, αλλά και τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν οι πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων και έγινε ανάλυση των νομικών και πολιτικών πτυχών και προεκτάσεών τους, ώστε να υπάρχει ακριβής ενημέρωση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες. Από την πλευρά του ο κ. Κοκτσίδης επικεντρώθηκε στην στρατηγική κατανόηση του Κυπριακού ως ζήτημα ανταγωνισμού και ασφαλείας σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτικά περιοχή, έτσι ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι θέσεις των δυο πλευρών, νοουμένου ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την επίδραση που ασκούν στο Κυπριακό Ζήτημα οι υπό διαμόρφωση γεωπολιτικοί παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










549