#ScienceTalks: Προφορική ιστορία Εκδημοκρατισμός – Συλλογική και κοινωνική μνήμη


Φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Καζαμίας

Το 39ο επεισόδιο της σειράς podcast #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματεύεται το θέμα της προφορικής ιστορίας και του τρόπου καταγραφής της.

Η προφορική ιστορία αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ένα πολύτιμο εργαλείο για οποιονδήποτε επιθυμεί να μελετήσει τη σύγχρονη ιστορία. Πρόκειται για μια διεπιστημονική προσέγγιση όπου για την καταγραφή και ανάλυση των παραστάσεων μνήμης της αφηγήτριας ή του αφηγητή αξιοποιούνται θεωρίες που προέρχονται από μια σειρά επιστημονικών κλάδων, όπως είναι η λαογραφική έρευνα, η εθνογραφία, η ανθρωπολογία, η γλωσσολογία, κ.ά.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Καζαμίας, ο οποίος μας μίλησε για τη σημασία της καταγραφής της προφορικής ιστορίας, τη διαχείριση της ανάκλησης επώδυνης μνήμης και το πώς οι προφορικές μαρτυρίες, που έχουν συνδεθεί με τις σιωπηλές κοινωνικές ομάδες και τη διάσωση του λόγου τους, προάγουν ένα αίτημα εκδημοκρατισμού των ιστορικών σπουδών. Μια από τις κυρίαρχες τάσεις της προφορικής ιστορίας, λοιπόν, είναι να φέρει στο ιστορικό προσκήνιο εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται αποκλεισμένες. Ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε, επίσης, στις περιπτώσεις φόβου για στιγματισμό ή τιμωρία των ατόμων και στην καταγραφή της προφορικής ιστορίας στην Κύπρο.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Καζαμίας φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε Πτυχίο Νομικής. Έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Bradford όπου και εργάστηκε ως Λέκτορας στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ τα διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, 1789-1989. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: οι Διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Δ. Ευρώπη και τις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα / Εξευρωπαϊσμός / Τοπική Ιστορία - Προφορική Ιστορία - Μικροιστορία / Οικονομική Ιστορία της Κύπρου 1960-74 / Νεοελληνική Διασπορά και Μετανάστευση / Ψηφιοποίηση Ιστορικών Αρχείων.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Για να ακούσετε τα επεισόδια της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCΥVoice 95.2 Επικοινωνία: Τ. 22894366, Ε. labiri.marisa@ucy.ac.cy  

#Science Talks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










590