H Ιατρική Σχολή Π.Κ. συντονίζει πιλοτικό πρόγραμμα καθαρισμού αέρα σε αίθουσες διδασκαλίας δημ. σχολείων


Σε συνεργασία με το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠΑΝ

Στο πλαίσιο της προσφοράς υπηρεσιών εξειδικευμένης εμπειρογνωμοσύνης, το Εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεργάζεται με το Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού αέρα σε αίθουσες διδασκαλίας δημόσιων σχολείων. Το Εργαστήριο θα αναλάβει την εγκατάσταση και συντήρηση σημαντικού αριθμού καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου σε σχολεία ορεινών περιοχών που επιλέγηκαν από το ΥΠΠΑΝ, στα οποία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι δύσκολη η εφαρμογή των γενικών οδηγιών για την πανδημία COVID-19 για ανανέωση του αέρα στις αίθουσες διδασκαλίας. Ταυτόχρονα, το Εργαστήριο θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου πραγματοποιώντας κατάλληλες μετρήσεις ποιότητας αέρα στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων που θα συμμετάσχουν.

Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΜΗΔΕΙΑ «Μείωση των επιδράσεων των Καταιγίδων Σκόνης της Ερήμου στην υγεία, μέσω στρατηγικών μείωσης της έκθεσης», που συντονίζει η Ιατρική Σχολή και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, τα προηγούμενα χρόνια είχαν εγκατασταθεί καθαριστές αέρα σε σπίτια και αίθουσες διδασκαλίας παιδιών με άσθμα, ενώ τόσο οι διευθύνσεις των σχολείων όσο και οι γονείς των παιδιών έπαιρναν κατάλληλες οδηγίες και ενημερώσεις σχετικά με τα επεισόδια σκόνης.

Ο Δρ. Παναγιώτης Γιάλλουρος, Καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, συντονιστής του προγράμματος LIFE MEDEA και επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναπνευστικής Φυσιολογίας, δήλωσε σχετικά: «με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε ότι η τεχνογνωσία και η εμπειρογνωμοσύνη που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία συνεχώς ενισχύεται μέσω ευρωπαϊκών και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων, μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία με διάφορους τρόπους. Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΥΠΠΑΝ μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην Κύπρο».

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό πρόγραμμα LIFE ΜΗΔΕΙΑ: https://www.life-medea.eu/

Περισσότερες πληροφορίες για το Εργαστήριο Αναπνευστικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου: https://res-lab-pcd-service.eu/

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










579