Ζηνώνειο: Διδάγματα της έννοιας της πιθανότητας εν καιρώ πανδημίας


Η έννοια της πιθανότητας γενικά, είναι σημαντική για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, το οποίο το κυριεύει η αβεβαιότητα και άρα αυτή η αρχή, μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε κατάσταση ενός ατόμου, ώστε να μπορεί να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις, βάσει πιθανολογικών προτάσεων. Αυτό λέχθηκε στη διάλεξη του Ζηνώνειου Ελεύθερου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα στις 8 Φεβρουαρίου 2022.

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Δρ Νίκος Στυλιανού, Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας στο Τμήμα Κλασικών   Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Διδάγματα της έννοιας της πιθανότητας εν καιρώ πανδημίας».

Αναφέρθηκαν, ανάμεσα σε άλλα και οι σημαντικές πιθανολογικές προτάσεις για την πανδημία, όπως ο δείκτης θνητότητας του ιού Covid-19 παγκοσμίως στο γενικό πληθυσμό, που ανέρχεται στο 0,02%. Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει σοβαρά από τον ιό Covid-19, αλλά η πιθανότητα σοβαρής νόσησης είναι μεγαλύτερη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν 14 φορές λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 71% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Τονίστηκε επίσης ότι τρεις από τις βασικές φιλοσοφικές ερμηνείες της πιθανότητας, η ερμηνεία της συχνότητας, η ερμηνεία της ροπής και η υποκειμενική/επιστημική ερμηνεία, αν συνδεθούν μεταξύ τους, τότε δίνει ένα πολύ δυνατό εννοιολογικό εργαλείο, ώστε όταν το άτομο το οποίο ενδεχόμενα διέπεται από αβεβαιότητα, να είναι σε θέση να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να αποφύγει τυχόν παρερμηνείες. Σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη διάλεξη είναι ότι η πιθανότητα έχει πολλές ερμηνείες και κάθε ερμηνεία εξαρτάται από το πλαίσιο, στο οποίο αναφέρεται η πιθανότητα. Επίσης όταν υπάρχουν έγκυρες ερμηνείες σε λανθασμένο πλαίσιο και σφάλματα στον πιθανολογικό συλλογισμό, οδηγούν σε παρερμηνείες και εσφαλμένα συμπεράσματα, τα οποία είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Στη συζήτηση με το κοινό, ο εισηγητής αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τυχόν θεωρίες συνωμοσίας, φέρνοντας παράδειγμα το διάλογο, με τον οποίο ξεκαθαρίζουν πληροφορίες και επιχειρήματα. Συντονιστής της ενδιαφέρουσας αυτής διάλεξης ήταν ο κ. Ανδρέας Μορφίτης, Αντιπρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών.

Για να ακούσετε τη διάλεξη, μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο: https://bit.ly/3GBg3wE.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











365