Ινστιτούτο Κομφούκιος Παν. Κύπρου και English School γιόρτασαν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά


Καθώς ο κόσμος προετοιμαζόταν να αποχαιρετίσει τη Χρονιά του Βουβαλιού και να καλωσορίσει το 2022, τη Χρονιά της Τίγρης, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επισκέφθηκαν το English School με σκοπό να μοιραστούν, τόσο με τους μαθητές και τις μαθήτριες, όσο και με τους καθηγητές, την ιστορία της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Την Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο English School. Οι μαθήτριες Yuanhong Xie (Catherine) και YouYou Tian (Elena) υποδέχτηκαν τους καθηγητές του Ινστιτούτου Κομφούκιος με το κινεζικό παραδοσιακό τραγούδι “Mo Li Hua”, εκτελεσμένο με βιολί.

Το διδακτικό προσωπικό του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΠΚ, κος Lu Xing και κα. Du Juan, παρουσίασαν με διαδραστικό τρόπο τις πιο δημοφιλείς ευχές, παραδόσεις και εορτασμούς του Κινεζικού Νέου Έτους, όπως οι στολισμοί, οι χοροί, το οικογενειακό δείπνο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ. Καθηγητές και μαθητές έμαθαν να εύχονται "虎年大吉" (Hǔ nián dàjí ; καλή τύχη στη Χρονιά της Τίγρης) και "新年快乐" (Xīnnián kuàilè ; Ευτυχισμένο Νέο Έτος).

Πραγματοποιήθηκε, επίσης, μάθημα Κινεζικής καλλιγραφίας, όπου μαθητές και καθηγητές έγραψαν τον κινέζικο χαρακτήρα "福" (fu ; καλή τύχη). Στην Κίνα, οι άνθρωποι διακοσμούν τις εξώπορτες και τα παράθυρά τους με τον χαρακτήρα "福",  τοποθετώντας τον, όμως, ανάποδα καθώς αυτό σημαίνει «έρχεται η καλή τύχη», αφού οι κινέζικες λέξεις «ανάποδα» και «φτάνω» είναι σχεδόν ομόηχες.  Ανάμεσα στα δώρα που προσφέρθηκαν στους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν, ήταν και η αφίσα με τον χαρακτήρα  "福", για να διακοσμήσουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του Κινεζικού Νέου Έτους.

Το Ινστιτούτο Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει ως στόχο να προωθήσει την ανάδειξη της Κινεζικής κουλτούρας στην Κύπρο μέσω προγραμμάτων και δράσεων στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Το Κινεζικό Νέο Έτος, που ονομάζεται επίσης και Εαρινό Φεστιβάλ, είναι η πιο σημαντική γιορτή στην Κίνα. Οι εορτασμοί διαρκούν έως και 16 ημέρες και κορυφώνονται με τη Γιορτή των Φαναριών, την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2022.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










601