Δημόσια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του ιστορικού Δρα Λεόν Σαλτιέλ


«Ο αντισημιτισμός ως πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες»

Διάλεξη με θέμα «Ο αντισημιτισμός ως πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες» θα δώσει ο ιστορικός Δρ Λεόν Σαλτιέλ, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 και ώρα 19:30.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθεί στην  Αίθουσα 010, στο Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, Κτήριο 07, στην Πανεπιστημιούπολη (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά).

Συντονιστής της διάλεξης θα είναι ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μ. Κωνσταντίνου του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Η διάλεξη επικεντρώνεται στο φαινόμενο του αντισημιτισμού, του «παλαιότερου μίσους της ιστορίας», το οποίο παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο παγκοσμίως, τροφοδοτημένο από συνωμοσιολογικά μυθεύματα και γιγαντωμένο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις είναι πεπεισμένες ότι ο αντισημιτισμός δεν αποτελεί μόνο εβραϊκό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα που επηρεάζει ολόκληρη την κοινωνία, που απειλεί την ειρηνική συνύπαρξη και τη δημοκρατία.

Ανταποκρινόμενη σε αυτήν την πρόκληση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πέρσι την πρώτη στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την προώθηση της εβραϊκής ζωής. Η Κυπριακή Κυβέρνηση προχώρησε στην υιοθέτηση του διεθνούς λειτουργικού ορισμού του Αντισημιτισμού και έχει ενταχθεί με καθεστώς παρατηρητή στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (ΙΗRA).

Ο Δρ Σαλτιέλ θα παρουσιάσει την ιστορική προοπτική αυτών των προκλήσεων,  θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την αντιμετώπιση τους, καθώς και τι απομένει να γίνει για να οικοδομηθούν πιο ανθεκτικές και συνεκτικές κοινωνίες.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3uGzekK 

Για δηλώσεις συμμετοχής στο σύνδεσμο: www.ucy.ac.cy/ucyevents , μέχρι τις 10 Απριλίου 2022.

Λόγω περιορισμένου αριθμού παρευρισκόμενων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.Θα  υπάρχει έλεγχος ταυτότητας και SafePass κατά την είσοδο στον χώρο. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 22894305, 22369507/524

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Λεόν Σαλτιέλ, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Georgetown, όπου ήταν και υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στους τομείς της διπλωματίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εργαζόμενος σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Είναι Διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με επίκεντρο της έρευνάς του το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Είναι Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη και στην UNESCO στο Παρίσι και Συντονιστής για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού. Είναι μέλος της επίσημης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόσφατα το βιβλίο του «The Holocaust in Thessaloniki: Reactions to the Anti-Jewish Persecution, 1942–1943», απέσπασε το Διεθνές Βραβείο Βιβλίου για την Έρευνα του Ολοκαυτώματος από το  Ίδρυμα Yad Vashem του Ισραήλ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










444