ΤΕΠΑΚ/JOUREDIS: Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέσω live blogging


Η ερευνητική ομάδα “Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση”, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ανακοινώνει το επόμενο εργαστήριο στη σειρά σεμιναρίων με θέμα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης μέσω της ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Εργαστήριο 4: Κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέσω live blogging

Δήλωση συμμετοχής: https://forms.gle/gi3ycvsUAYc9jXZ68

Ημερομηνία: 7 Απριλίου 2022, 16:00-18:00 (διαδικτυακά)

Φιλοξενούμενος ομιλήτης: ΔρΚωνσταντίνος Μακρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας, Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εκπαιδευτικός ψηφιακής δημοσιογραφίας: Χριστιάνα Βάρδα, Ερευνητική Συνεργάτιδα και Διδακτορική Φοιτήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η έτοιμη πρόσβαση σε άμεση πληροφόρηση στο διαδίκτυο έχει αυξήσει την ανυπομονησία του κοινού για πρόσβαση σε ειδήσεις ενώ αυτές συμβαίνουν.  Ωστόσο, σε μια συνεχή ροή διαδικτυακών πληροφοριών, στην οποία η ταχύτητα υπερτερεί του αναστοχασμού, μπορεί να υπάρξει θόλωση της γραμμής μεταξύ τεκμηριωμένων αναφορών και αναφορών που βασίζονται σε εικασίες. Οι ειδησεογραφικές αναφορές που αφορούν επιστημονικά θέματα μπορεί να αποτελούν πρόκληση, ειδικότερα σε θέματα που φαίνεται να απέχουν πολύ από τις καθημερινές ανησυχίες των πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνείται η επιστήμη, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να επηρεάσει το τι σκέφτονται οι άνθρωποι και πώς ενεργούν σε ένα επιστημονικό ζήτημα. Αυτό μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες για ζητήματα που επηρεάζουν τις κοινωνίες γενικότερα.

Ο εξανθρωπισμός ειδησεογραφικών άρθρων που αφορούν στην επιστήμη και η θεμελίωση επιστημονικών στοιχείων στις καθημερινές εμπειρίες των ανθρώπων μπορούν να ενισχύσουν τον αντίκτυπο των ειδήσεων, ειδικά όταν πρόκειται για περιβαλλοντικά θέματα.

Σε αυτό το εργαστήριο θα επικεντρωθούμε στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο τεκμηριωμένες προσεγγίσεις μπορούν να συνδέσουν θέματα που αφορούν το περιβάλλον με τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ της γνώσης και της αβεβαιότητας για εξελισσόμενα επιστημονικά ζητήματα ή έκτακτες ειδήσεις, κατά τη διάρκεια μιας ειδησεογραφικής αναφοράς μέσω liveblogging.

Πληροφορίες για το έργο

Το έργο πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Media What και το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, επίσης στο ΤΕΠΑΚ. Το έργο το στηρίζει η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Το πρόγραμμα JOUREDIS έχει διάρκεια ένα χρόνο (2021-2022) και χρηματοδοτείται από το U.S. Department of State’s Alumni Engagement Innovation Fund (AEIF).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://jouredis.cut.ac.cy/el/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










345