Διάλεξη στο Ζηνώνειο: Ζήνων ο Κιτιεύς: Ο πιο περίφημος αρχαίος Κύπριος φιλόσοφος


 Ο Ζήνων ο Κιτιέας είναι από τους πιο καινοτόμους και προοδευτικούς στοχαστές του αρχαίου κόσμου και ο πιο περίφημος αρχαίος Κύπριος φιλόσοφος. Ωστόσο, για τον Ζήνωνα, είναι γνωστά ελάχιστα πράγματα εφόσον κανένα από τα έργα του δεν σώζεται. Έχουν διασωθεί μόνο αποσπάσματα των φιλοσοφικών του σκέψεων και θεωριών από δοξογραφικά έργα Στωικών σχολιαστών που αναφέρουν τα χαμένα έργα του Ζήνωνα. Εντούτοις, μέσω λεπτομερούς μελέτης των αποσπασματικών στοιχείων είναι δυνατόν να ανακτηθεί η φιλοσοφία του από τα χαμένα χρονικά της ιστορίας.

Η ζωή του Ζήνωνα και η συνεισφορά του στην φιλοσοφία θα διερευνηθεί στη διάλεξη, με θέμα: «Ο Ζήνων Κιτεύς: η κοσμοθεωρία του και η φιλοσοφία ως βίωμα», μέσα από τρεις όψεις προκειμένου να προσφερθεί μια ολιστική εικόνα για τον άνθρωπο. Εισηγητής της διάλεξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 12 Απριλίου 2022 στις 19:00μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» στη Λάρνακα, θα είναι ο κ. Ροβέρτος Χέλλερ, Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το πρώτο μέρος της διάλεξης, θα περιγράψει την ζωή του Ζήνωνα και τα συμβάντα που ήταν διαμορφωτικά για τη φιλοσοφική του στάση. Το δεύτερο μέρος θα θέσει τον Ζήνωνα στο ευρύτερο πλαίσιο της αρχαίας φιλοσοφίας και θα συζητηθεί τι έκανε καλύτερα από τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Και τέλος, το τρίτο μέρος θα προσφέρει μια επισκόπηση των βασικών αξιωμάτων της φιλοσοφίας του και πως μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινή μας ζωή.

Η διάλεξη θα είναι ανοικτή για το κοινό και όσοι παρευρεθούν είναι απαραίτητο να προσκομίσουν safe pass. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της πανδημίας. Η συζήτηση θα μεταδίδεται ζωντανά και από το Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, όπου οι ακροατές θα μπορούν να υποβάλουν τα ερωτήματα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










693