Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας στο επίκεντρο της εκπομπής «Λόγος και Αντίλογος»


    Για το μέλλον της Ευρώπης, οι νέοι άνθρωποι διαδραματίζουν κρίσιμο και σπουδαίο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, στην Πανεπιστημιακή εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» με θέμα: «Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας», φιλοξένησε στις 5 Απριλίου 2022, τον Εθνικό Συντονιστή,  Παναγιώτη Σεντώνα, Επίτροπο του Πολίτη, την Χριστιάνα Ξενοφώντος, Μέλος του Συμβουλίου του European Youth Forum, τον Κλεάνθη Κουτσόφτα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), τη Μαρία Κολά, Πρόεδρο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και την Ελπίδα Χρίστου, Υπεύθυνη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου και μέλος του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας -Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αποφάσισαν όπως το έτος 2022 αφιερωθεί στους νέους, όχι τυχαία, όπως δήλωσε, αλλά γιατί έχει καταγραφεί, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και σε εθνικό, το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που είχε η πανδημία στους νέους ανθρώπους, στη ζωή τους, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την κοινωνική τους ένταξη, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Εθνικές έρευνες καταδεικνύουν, πρόσθεσε, υψηλά ποσοστά νέων, όπου η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία, οπότε στόχος είναι να στραφεί η προσοχή στους νέους και νέες πώς συμμετοχικά μαζί με αυτούς, γίνεται η ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία. Σε όλη την προσπάθεια ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Σεντώνας, είτε είναι πράσινη μετάβαση, είτε ψηφιακή ή στην αγορά εργασίας, θα πρέπει οι νέοι να είναι συμμέτοχοι, να ακουστούν οι προτάσεις τους και οτιδήποτε υλοποιείται, να εστιάζεται στις πραγματικές τους ανάγκες, προκειμένου να υποστηριχτούν σε αυτό το μεγάλο βήμα στη μετά πανδημία περίοδο.

   Η κα Ξενοφώντος, χαιρέτισε την ανακήρυξη του έτους 2022 ως το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας και ανέφερε ότι κάθε έτος πρέπει να είναι αφιερωμένο στη νεολαία. Το οποιοδήποτε ζήτημα νεολαίας, είπε, η Ευρώπη οφείλει να το έχει ψηλά στις ατζέντες. Διανύεται ακόμη η περίοδος της πανδημίας, πρόσθεσε, και οι περισσότερες επιπτώσεις αφορούν τη νεολαία, καθώς πολλοί νέοι και νέες έχασαν την εργασία τους και επλήγησαν σε ό,τι αφορά την ψυχική τους υγεία. Αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικό να λαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν τη νεολαία. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ονομάστηκε, όπως είπε, Youth Generation EU, έχοντας και αυτό το δικό του συμβολισμό στη σημασία που δίνεται στη νεολαία. Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το τρέχον έτος καθώς είναι στα δικά μας χέρια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, να κάνουμε αυτό το έτος να αξίζει. Συμπλήρωσε δε ότι έχει κατατεθεί εθνικό πλάνο,  το οποίο συνδιαμορφώθηκε με τη νεολαία κι ως εκ τούτου με το πέρας του 2022 τα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία δεν πρέπει να παραγνωρισθούν. Ως Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, ανέφερε, θέσαμε πολύ ψηλά τα ζητήματα δημοκρατίας, τα ζητήματα αλλαγής της κουλτούρας σε ό,τι αφορά την ενεργό συμμετοχή και την πολιτότητα, αλλά και σε ό,τι αφορά την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

    Με τη σειρά του, ο κ. Κουτσόφτας, δήλωσε ότι στον ΟΝΕΚ, υποδέχτηκαν το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας με μεγάλη ικανοποίηση, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός αποτελεί την αρμόδια αρχή για τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους νέους και νέες, τα οποία λειτουργούν τα τελευταία τρία χρόνια. Έφερε ως παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το Europe Desk, καθώς και αρκετά από τα προγράμματα του Erasmus. Σε αυτά τα προγράμματα, είπε, προωθούνται οι πυλώνες, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους ανθρώπους να συμμετέχουν μέσα από δράσεις, εκστρατείες και σεμινάρια, εκφράζοντας γενικότερα την άποψή τους σε θέματα που ίσως τους δυσαρεστούν, αλλά και να τοποθετηθούν. Τα προγράμματα, τόνισε, είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους, τοποθετούνται στον Ευρωπαϊκό χάρτη, ώστε να διαφαίνεται και ο τρόπος με τον οποίο δραστηριοποιείται η Κύπρος. Η κοινωνία των νέων, ανέφερε ο κ. Κουτσόφτας, με τα χρόνια αλλάζει και πρέπει να συμβαδίζουμε με τους νέους και ως Οργανισμός Νεολαίας να βλέπουμε τις πραγματικές ανάγκες των νέων και να εξελίσσεται όλη η προσπάθεια που γίνεται.

    «Ως κυπριακή νεολαία ανήκουμε στην νεολαία της Ευρώπης», ανέφερε η κα Κολά. Επομένως, πρόσθεσε, η νεολαία της Κύπρου θα επωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο που επωφελούνται και άλλοι ευρωπαίοι νέοι και νέες. Αρκετές δράσεις, ανέφερε, θα γίνουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό δίνοντας την  ευκαιρία να συμμετέχουν. Το 2022 είναι η ευκαιρία των νέων να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν, να πουν την άποψή τους και τις ιδέες τους, γιατί φέτος, όπως είπε, όλες οι πόρτες είναι ανοικτές και όλα τα μάτια είναι στραμμένα στους νέους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα “The 25% project”, το οποίο, όπως τόνισε, συσχετίζεται και με τη διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, αλλά και με το ευρωπαϊκό έτος για τη νεολαία. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη συλλογή ιδεών κι ως εκ τούτου οποιοσδήποτε νέος/νέα στην Κύπρο μπορεί να καταθέσει στην πλατφόρμα του προγράμματος τις απόψεις, τις ιδέες, τα σχόλιά του για το μέλλον της Ευρώπης που οι ίδιοι/ίδιες οραματίζονται. Το σπουδαίο αυτό υλικό θα μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό οι ιδέες να γίνουν πράξεις για τη νεολαία σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, είπε η κα Κολά, γίνεται μια άμεση παρέμβαση της νεολαίας στο να διαμορφώσει το παρόν, αλλά και το μέλλον της. Η νεολαία, κατέληξε, μέσα και από άλλα προγράμματα που συνυπάρχουν, οραματίζεται το μέλλον της Ευρώπης πιο πράσινο, πιο διαφανές, πιο αξιοκρατικό και πιο δίκαιο.

    Στο σκοπό του Κέντρου Europe Direct Λευκωσίας-Πανεπιστημίου Κύπρου, αναφέρθηκε στη συνέχεια η κα Χρίστου, που δεν είναι άλλος από την προώθηση των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση το 2022 ως το ευρωπαϊκό έτος νεολαίας, είπε, το Κέντρο προσαρμόζει τη δράση του στοχεύοντας στη νεολαία. Το Europe Direct, το οποίο στεγάζεται στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», είναι στη διάθεση των νέων, είπε, είτε αυτοί είναι φοιτητές, είτε επαγγελματίες ή καλλιτέχνες. Επιπλέον ανέφερε ότι διοργανώνονται πολλά “podcast” με θέματα επαγγελματικής προοπτικής, στερεότυπα και προκαταλήψεις με βάση τις ανάγκες των νέων. Υπογράμμισε δε ότι στις 8 Μαΐου 2022, θα πραγματοποιηθεί μεγάλο φεστιβάλ για την «Ημέρα της Ευρώπης» στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου οι νέοι και νέες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με Ευρωβουλευτές και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, θέτοντας τα σχόλια και τους προβληματισμούς τους.

    Οι φιλοξενούμενοι της εκπομπής είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν και σε σειρά ερωτημάτων των ακροατών, όπως πώς διεξάγεται ο ευρωπαϊκός διάλογος, πώς οραματίζονται οι νέοι/νέες το μέλλον τους, ποιοι είναι οι στόχοι της νεολαίας στην Κύπρο και πως με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας προβλέπεται να γίνουν εφικτοί. Επίσης, αν αναγνωρίζονται οι απόψεις της νεολαίας στην πολιτική που χαράζεται για λογαριασμό της, ποια τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η νεολαία και με ποια προγράμματα/δράσεις επωφελούνται. Στο καταληκτικό της σχόλιο, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι για να στεφθεί με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, είναι σημαντικό αυτό να διαμορφωθεί μαζί με τους ανθρώπους που θα ωφεληθούν περισσότερο, δηλαδή τους νέους και νέες. Για να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση, που μεταδόθηκε σε απ’ ευθείας σύνδεση από το ΡΙΚ, επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.ucy.ac.cy/el/logos

                              




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










610