#ScienceTalks: Ποιο είναι το μέλλον του πόσιμου νερού στις πόλεις


Πώς μπορεί να επιτευχθεί η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας νερού στο μέλλον, ενώ ο πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρές κλιματικές, οικονομικές και πληθυσμιακές πιέσεις;

Στο 47ο επεισόδιο της σειράς εκλαϊκευμένης επιστήμης #ScienceTalks, συζητάμε για το εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα ERC Synergy Grant που εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ερευνητική πρόταση με τίτλο “Water-Futures”, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο Συντονιστής Επιστήμονας είναι ο Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου. Το έργο Water-Futures στοχεύει να αναπτύξει μια θεωρητική βάση για τον σχεδιασμό έξυπνων συστημάτων νερού, τα οποία μπορούν να παρέχουν ένα πλαίσιο για τη λήψη αποφάσεων που θα διασφαλίσουν την καλύτερη κατανομή  και ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης του πόσιμου νερού.

Ο κ. Πολυκάρπου αναλύει σε αυτό το επεισόδιο τους στόχους του προγράμματος και το πόσο σημαντική είναι η διαχείριση του νερού στις πόλεις σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Όπως εξηγεί, το πρόγραμμα στοχεύει σε λύσεις που να είναι κοινωνικά δίκαιες, οικονομικά αποδοτικές και περιβαλλοντικά ανθεκτικές.

O Δρ Μάριος Πολυκάρπου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Επισκέπτης Καθηγητής στο Imperial College London και Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος», του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου με περισσότερους από 150 ερευνητές και ερευνήτριες. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://waterfutures.eu/

Για να ακούσετε το 47ο επεισόδιο της σειράς #ScienceTalks για τη διαχείριση του πόσιμου νερού στις πόλεις επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks. Για να παρακολουθείτε τα επεισόδια μπορείτε να εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή τα Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Πέμπτη στον UCY Voice 95.2.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη "Στέλιος Ιωάννου" από τον Παύλο Χαραλάμπους.

#Science Talks. Μιλάμε για την Επιστήμη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










419