Ημερίδα Τμ. Νομικής Παν. Κύπρου «Αιτιολόγηση των νομικών κρίσεων: θεωρία και πράξη σε Ελλάδα και Κύπρο»


Ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου 2022 με επιτυχία και πολυάριθμη συμμετοχή κοινού, διεθνής διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Αιτιολόγηση των νομικών κρίσεων: θεωρία και πράξη σε Ελλάδα και Κύπρο», υπό την αιγίδα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και με διοργανωτή τον Λέκτορα Ποινικής Δικονομίας και Μεθοδολογίας Δικαίου, Δρα Κωνσταντίνο Τσίνα. Την ημερίδα που έλαβε χώρα σε τρεις διαδοχικές συνεδρίες, δύο πρωινές  και μία απογευματινή, χαιρέτησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης.

Σε αυτή έλαβαν μέρος νυν και τέως ανώτατοι δικαστικοί από Ελλάδα, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κ. Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Χ. Κληρίδης, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πράξης/πρόεδροι επιστημονικών ενώσεων των δύο χωρών και πανεπιστημιακοί. Αναλυτικώς, συμμετείχαν οι: Κ. Κληρίδης (τ. Γενικός Εισαγγελεύς της Δημοκρατίας), Μ. Πικραμένος (Αντιπρόεδρος ΣτΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ), Β. Ρήγας (τ. Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, τ. Πρόεδρος Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων), Ι. Γιαννίδης (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου), Χ. Κληρίδης (Πρόεδρος Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick), Κ. Κόμπος (Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΚ), Τ.Ε. Συνοδινού (Καθηγήτρια Τμήματος Νομικής ΠΚ), Ν. Χατζημιχαήλ (Καθηγητής Νομικής ΠΚ), Χ. Παπαχαραλάμπους (Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Νομικής ΠΚ), Κ. Παρασκευά (Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Νομικής ΠΚ), Ελ. Βόγκλης (Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου).

Από τους εισηγητές της ημερίδας, αναπτύχθηκαν ζητήματα σχετικά με την αιτιολόγηση και τη συγκριτική νομική μέθοδο, τον αναιρετικό έλεγχο των αποφάσεων των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων, τις προϋποθέσεις της αιτιολόγησης σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Κυπριακό Σύνταγμα, τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με την αιτιολόγηση των κυπριακών αποφάσεων, την ανάγκη αιτιολόγησης των κρίσεων του Γενικού Εισαγγελέως, την αιτιολόγηση της επιμέτρησης της ποινής, την ύπαρξη «δικαστικής πολιτικής» σε κατηγορίες νομικής ύλης και διαφορών που απασχολούν τα κυπριακά δικαστήρια, τις προϋποθέσεις ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας των δικαστικών αποφάσεων κατά την ελληνική έννομη τάξη, την πρόσφατη στροφή της νομολογίας του ελληνικού Αρείου Πάγου σε ζητήματα αιτιολόγησης ισχυρισμών στο ποινικό δίκαιο, τον δικανικό συλλογισμό στο κοινοδίκαιο και τη θεωρητική σύλληψη της έννοιας της αιτιολόγησης των νομικών κρίσεων ως μορφής επιστημονικής εξηγήσεως.

Τα πορίσματα και οι εισηγήσεις της ημερίδας θα αποτελέσουν αντικείμενο συλλογικού έργου, που θα εκδοθεί υπό την επιμέλεια του διοργανωτή της ημερίδας, στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας στο ζήτημα της αιτιολόγησης των νομικών κρίσεων, που διενεργείται στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










491