Συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας ανά τους αιώνες


Νέο Πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2021-2022)

Στο Σεμινάριο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν συγκεκριμένες ιστορικές πηγές (κείμενα), από την αρχαιότητα μέχρι και το σήμερα, οι οποίες μας δίνουν στοιχεία για το πώς συγκροτείται η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα ανά τους αιώνες (ποια τα συστατικά της στοιχεία, και πώς αναδιαμορφώνεται, ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες). Προσδοκώμενα οφέλη: οι συμμετέχουσες/χοντες θα προβληματιστούν πάνω στη συγκεκριμένη θεματική, και θα συνειδητοποιήσουν τη διαφοροποίηση των συστατικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής ταυτότητας ανά τους αιώνες. Μέσα από αυτή την προβληματική θα γίνει αντιληπτό ότι μεγάλο μέρος της αναζήτησης (και επικύρωσης) αυτής της ταυτότητας είναι η εθελοντική βούληση των κατοίκων της ηπείρου να προσυπογράψουν σε αυτή. Θα γίνει, επίσης, αντιληπτός ο κρίσιμος ρόλος της εκπαίδευσης (και ειδικότερα του τομέα της ιστορίας και λογοτεχνίας) στη διαδικασία αυτή. Τα συμπεράσματα του σεμιναρίου είναι επίσης χρήσιμα στο πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διδάσκουσα καθηγήτρια: Επίκουρη Καθηγήτρια Άννα-Αναστασία Κωνσταντινίδου, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Δρα Κωνσταντινίδου  διεκπεραίωσε τις βασικές σπουδές στην Αθήνα (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (MSc by Research, History; PhD in Early Modern European History). Έχει διδάξει Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του Newcastle, αρχικά ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ερευνητικό πρόγραμμα Universal Short Title Catalogue (Πανεπιστήμιο του St Andrews, Book History Group, www.ustc.ac.uk) και αργότερα ως Λέκτορας. Το 2011 εντάχθηκε στο ακαδημαϊκό δυναμικό του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τα ακόλουθα: Ιστορία των ιδεών και πολιτισμική ιστορία της Πρώιμης Νεότερης Ευρώπης (15ος-17ος αιώ.), Ιστορία του βιβλίου, Αναγέννηση και Μεταρρύθμιση, Θρησκευτικοί πόλεμοι, Πολιτικές και ηθικές επιπτώσεις της θρησκευτικής διαμάχης στην Ευρώπη (1517-1648), Κυκλοφορία ιδεών και πνευματικά δίκτυα επικοινωνίας, Ιστορία της πολιτικής σκέψης, Ανάδυση κρατών στη Δυτική Ευρώπη, Σχέσεις μεταξύ εκκλησίας-κράτους, θρησκευτικής και πολιτικής σκέψης, και Τα κλασικά γράμματα στο 16ο και 17ο αιώνα. Σήμερα είναι και επιστημονική συνεργάτις στο ερευνητικό πρόγραμμα Universal Short Title Catalogue.

Διάρκεια προγράμματος: 3 ώρες

Γλώσσα & τρόπος διεξαγωγής: Προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα & με εξ αποστάσεως παρακολούθηση

Πότε: Μία συνεδρία στις 25/05/2022, από τις 17:00-20:00

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: όλες/όλοι, απόφοιτες/τοι και μη

Εγγραφές: https://www.ucy.ac.cy/alumni/el/our-services/ife-long-learning

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης απονέμεται στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για να αποκτήσει κάποιος το πιστοποιητικό παρακολούθησης, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, στις φοιτήτριες και στους φοιτητές δίνεται, παράλληλα, και η δυνατότητα διεκδίκησης πιστωτικών μονάδων ECTS.

Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, Τ.: 22894356 (ώρες γραφείου), Ε.: alumni@ucy.ac.cy




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










296