Σημαντική συμβολή του Παν. Κύπρου στην ανάπτυξη μαθησιακού περιβάλλοντος chatbot


Στον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας

Τη συμμετοχή του σε ένα ακόμη μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εξασφάλισε το  Πανεπιστήμιο Κύπρου, με στόχο τη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος chatbot στον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, για όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ενήλικων. Ο κύριος στόχος του έργου θα είναι η χρήση της τεχνολογικά ενισχυμένης μάθησης και των τεχνολογιών chatbot στην εκπαίδευση ενήλικων, ιδίως για τη διδασκαλία της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Η τεχνολογία chatbot είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που προσομοιώνει και επεξεργάζεται την ανθρώπινη συνομιλία (είτε γραπτή είτε προφορική), επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με ψηφιακές συσκευές σαν να επικοινωνούσαν με ένα πραγματικό πρόσωπο. Τα chatbots μπορεί να είναι τόσο απλά όσο και υποτυπώδη προγράμματα που απαντούν σε ένα απλό ερώτημα με μια μονολεκτική απάντηση, ή τόσο εξελιγμένα όσο και ψηφιακοί βοηθοί που μαθαίνουν και εξελίσσονται ώστε να παρέχουν αυξανόμενα επίπεδα εξατομίκευσης καθώς συλλέγουν και επεξεργάζονται πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Software Engineering and Internet Technologies Laboratory (SEIT, http://www.cs.ucy.ac.cy/seit) του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ο συντονιστής του Ερευνητικού Πρόγραμματος με το ακρωνύμιο «CHAT2LEARN», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος Erasmus+.

Το 30μηνο ερευνητικό πρόγραμμα «CHAT2LEARN», θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας πέντε  διεθνώς αναγνωρισμένων οργανισμών από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες. Το εν λόγω έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Καθηγητής Γιώργος Α. Παπαδόπουλος διευθύνει την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου (το εργαστήριο SEIT), η οποία θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση ενός μαθησιακού περιβάλλοντος chatbot στον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, για όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ενήλικων. Στόχος είναι η χρήση της τεχνολογικά ενισχυμένης μάθησης και των τεχνολογιών chatbot στην εκπαίδευση ενήλικων, ιδίως για τη διδασκαλία της ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο τομέα ICT (Information and Communication Technologies – Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας), στην ηλεκτρονική μάθηση και την ανοιχτή εξ αποστάσεως μάθηση.

To εργαστήριο SEIT θα ηγηθεί του σχεδιασμού και ανάπτυξης του μαθησιακού περιβάλλοντος chatbot. Αυτό συνεπάγεται τον καθορισμό της αρχιτεκτονικής της πλατφόρμας και το καθορισμό των απαιτήσεων και των τεχνικών προδιαγραφών και την ανάπτυξη της πραγματικής πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης.

Το έργο «CHAT2LEARN» αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού πρωτοτύπων αλλά και των οδηγιών για τη δημιουργία των μαθημάτων και υλικού διαμορφωμένου με τέτοιο τρόπο για να ευκολύνετε η εκμάθηση. Μέσω αυτών στοχεύει να δημιουργήσει ένα εύχρηστο περιβάλλον μάθησης όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αυτό-εκπαιδεύονται χωρίς την βοήθεια κάποιου άλλου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://chat2learn.eu/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










489