Συνάντηση του Έργου YUFERING της Συμμαχίας Νεαρών Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης στο Παν. Κύπρου


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το χρηματοδοτούμενο έργο YUFERING, ύψους 2 εκατ. ευρώ

Μέλη από τα 10 Πανεπιστήμια της Συμμαχίας YUFE συμμετείχαν στην Ετήσια Συνάντηση Προόδου του έργου YUFERING ((YUFE Transforming Research and Innovation through Europe-wide Knowledge Transfer) ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9 Μάϊου και την Τρίτη 10 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Εκδήλωση Καλωσορίσματος ξεκίνησε με χαιρετισμό και παρουσίαση για την Έρευνα και την Καινοτομία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων,  Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου.

Την εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα του πρώτου έτους υλοποίησης του έργου συντόνισαν οι Συντονιστές του Έργου Δρ Αναστασία Κωνσταντίνου και Δρ Μάριος Δημητριάδης και η Υπεύθυνη του Έργου κα Έλενα Χριστοδούλου. Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Ανοικτή Επιστήμη στη νέα Εποχή» από την Καθηγήτρια, Δρ.Eva Méndez από το Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, Πρόεδρο της Πλατφόρμας Πολιτικής της Ανοικτής Επιστήμης της Ε.Ε. (2018-20). Η Καθηγήτρια  Méndez παρουσίασε το πλαίσιο της Ανοικτής Επιστήμης και τη θέση της στον νέο Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας ((ΕΧΕ) στα Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Προσδιόρισε τα κύρια προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή της Ανοικτής Επιστήμης και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι «η επιστήμη είναι σαν το αλεξίπτωτο... αν δεν είναι ανοιχτή, δεν θα μας βοηθήσει».

Κατά τη δράση πραγματοποιήθηκαν επίσης πέντε συναντήσεις που επικεντρώθηκαν στους τομείς εργασίας του έργου, συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής για να συζητηθούν οι στρατηγικές διαστάσεις του έργου και συζήτηση με εκπροσώπους του Δικτύου Εμπειρογνωμόνων Μεταφοράς Γνώσης της Συμμαχίας YUFE.

Πραγματοποιήθηκε επίσης η πρώτη κοινή συνάντηση μεταξύ της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Διοικητικής Επιτροπής του Έργου. Οι Αντιπρυτάνεις και οι Εμπειρογνώμονες σε θέματα Έρευνας και  Καινοτομίας (Ε&Κ) από τα Πανεπιστήμια της Συμμαχίας YUFE, που αποτελούν τη Συμβουλευτική Επιτροπή, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα επιτεύγματα και τις επερχόμενες εργασίες του έργου.

 Περισσότερα για το έργο YUFERING:

Το έργο YUFERING στοχεύει στην ανάπτυξη των στρατηγικών, των πολιτικών και των μεθοδολογιών Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου YUFE και σε αυτό το έργο συμμετέχουν περισσότερα από 100 άτομα. Το έργο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2024. Λαμβάνει συνολική χρηματοδότηση ύψους 1.999.997,50 Ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερα για τη Συμμαχία YUFE:

Η Συμμαχία Νεαρών Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης (YUFE) είναι μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ 10 νέων ερευνητικών πανεπιστημίων. Η Συμμαχία YUFE, με τους συνεργαζόμενους εταίρους της, στοχεύει να επιφέρει ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνοντας τον εαυτό της ως το κορυφαίο μοντέλο ενός νέου, φοιτητοκεντρικού, μη ελιτιστικού, ανοικτού και χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκού πανεπιστημίου. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που θα συνδέει τα πανεπιστήμια με τις κοινότητες, το YUFE θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των πολιτών σε όλη την Ευρώπη.

Τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο έργο YUFERING είναι:

  • Πανεπιστήμιο Κύπρου (Συντονιστής) – Κύπρος
  • Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ - Ολλανδία
  • Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης – Ισπανία
  • Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας - Βέλγιο
  • Πανεπιστήμιο της Βρέμης - Γερμανία
  • Πανεπιστήμιο της Ριέκα - Κροατία
  • Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας - Φινλανδία
  • Πανεπιστήμιο του Essex – Ηνωμένο Βασίλειο
  • Πανεπιστήμιο της Ρώμης Tor Vergata – Ιταλία
  • Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus στο Toruń - Πολωνία

Για ενημέρωση σχετικά με τα νέα της Συμμαχίας YUFE και του Έργου YUFERING, επισκεφθείτε:

Ιστοσελίδα: www.yufe.eu/yufering

Twitter: @AllianceYufe

Instagram: @yufe_alliance

Facebook: www.facebook.com/YUFEalliance

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










734