Διάλεξη του Προέδρου του Πανεπιστημίου «Haigazian» του Λιβάνου στο Παν. Κύπρου


«Ιστορίες που εμπνέουν: Αποσυσκευάζοντας τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ο λαός των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των ετών 1915 και 1918 υποβλήθηκε σε απελάσεις, απαλλοτριώσεις, απαγωγές, βασανιστήρια, σφαγές και λιμοκτονία. Μεγάλος όγκος του αρμενικού πληθυσμού απομακρύνθηκε βίαια από τα πάτρια εδάφη του στη Συρία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία απελάθηκε στην έρημο για να πεθάνει από τη δίψα και την πείνα. Οι γυναίκες και τα παιδιά απήχθησαν και κακοποιήθηκαν. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι φρικαλεότητες ανανεώθηκαν μεταξύ 1920 και 1923 και οι υπόλοιποι Αρμένιοι υποβλήθηκαν σε περαιτέρω σφαγές και απελάσεις. Το 1915, τριαντατρία χρόνια πριν εγκριθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη γενοκτονία, η Αρμενική Γενοκτονία καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλοντας να τιμήσει την Γενοκτονία των Αρμενίων, φιλοξενεί τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου «Haigazian» του Λιβάνου, Δρα Paul Haidostian, ο οποίος θα παραχωρήσει διάλεξη με θέμα: «Ιστορίες που εμπνέουν: Αποσυσκευάζοντας τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Ο κ. Haidostian, στην ομιλία του θα επικεντρωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας, τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ενάμισι εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι σφαγιάστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες κακοποιήθηκαν βάναυσα, εκτοπίστηκαν βίαια ή υποδουλώθηκαν, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου και προμελετημένου σχεδίου εξόντωσης του αρμενικού έθνους. Ενώ έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας, οι ιστορίες και οι ιδιαιτερότητες της Γενοκτονίας των Αρμενίων εξακολουθούν να αποσυσκευάζονται, όχι μόνο από ιστορικούς και αρχειονόμους, αλλά και από απογόνους των επιζώντων σε όλο τον κόσμο. Ένα τέτοιο κομμάτι του παζλ είναι και η ιστορία ενός εξέχοντος παιδαγωγού με το όνομα Armenag Haigazian, του οποίου η κληρονομιά είναι αποσυσκευασμένη στο Πανεπιστήμιο της Βυρητού «Haigazian»  ακόμη και σήμερα. Στη διάλεξη θα ξετυλιχθούν και άλλες ιστορίες που εμπνέουν τις γενιές σήμερα, παρά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα γενοκτονίας και αδικίας στη σύγχρονη εποχή.

Στην  εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022 στις 6:00μ.μ., στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» στην Πανεπιστημιούπολη,  μπορούν να συμμετέχουν όσοι επιθυμούν, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησής της διαδικτυακά στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3FUh4RD .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στο Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










429