«Μικρασιατική Καταστροφή: Διδάγματα και πικρά μαθήματα για τον Ελληνισμό του Σήμερα»


Τελευταία διάλεξη στο «Σαλαμίνιο» με εισηγητή τον Αναπλ. Καθηγητή, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρο Παπαπολυβίου

Ολοκληρώνεται ο 11ος κύκλος των διαλέξεων στο Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με την 7η και τελευταία διάλεξη  με εισηγητή τον Αναπληρωτή Καθηγητή, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα, «Μικρασιατική Καταστροφή: Διδάγματα και πικρά μαθήματα για τον Ελληνισμό του Σήμερα».

Ο κ. Παπαπολυβίου θα παρουσιάσει συνοπτικά ορισμένες από τις κύριες αιτίες της Μικρασιατικής καταστροφής, εστιάζοντας στους εσωτερικούς παράγοντες που συνδέονται άμεσα με το νοσηρό κλίμα του Εθνικού Διχασμού και των πολιτικών παθών που είχαν επικρατήσει στην Ελλάδα από το 1915. Επίσης, θα γίνει σύντομη αναφορά στα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής πτυχής, παρά την εντυπωσιακή προέλαση στα ανατολικά, μέχρι το καλοκαίρι του 1921. Κύριο ζητούμενο είναι να αναδειχθεί πώς επηρέασε ο τυφλός κομματικός φανατισμός των εν Ελλάδι πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών ηγετών, αλλά και η κόπωση του απλού λαού, όπως εκφράστηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920, στην τραγωδία που συντελέστηκε στη Μικρά Ασία το 1922 και οδήγησε στην εκρίζωση μιας πανάρχαιας κοιτίδας και κιβωτού του Ελληνισμού. 

Η διάλεξη με συντονιστή τον κ. Γιώργο Κυπριανού, Θεολόγο - Εκπαιδευτικό και Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρωμηοσύνη» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, στις 7:00 μ.μ., στον Παλαιό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου.

Κατά την τελετή λήξης του 11ου κύκλου διαλέξεων χαιρετισμό θα απευθύνουν οι διοργανωτές των διαλέξεων του Σαλαμίνιου Ελεύθερου Πανεπιστημίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ενώ παράλληλα θα απονεμηθούν πιστοποιητικά διπλώματα σε όσα άτομα έχουν παρακολουθήσει τις διαλέξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα: 22894331/47.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










463