H Kαθ. του ΠΚ Δέσπω Φάττα-Κάσινου τιμήθηκε διεθνώς για τη συμβολή της στην περιβαλλοντική επιστήμη


H Εταιρεία Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας και Χημείας, γνωστή ως SETAC (Society of Environmental Toxicology and Chemistry), αποφάσισε να τιμήσει φέτος την Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα-Κάσινου, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «ΝΗΡΕΑΣ», με το ετήσιο βραβείο ”2022 SETAC Europe- Noack Laboratorien Outstanding Science Career Αward”.

H Εταιρεία Περιβαλλοντικής Τοξικολογίας και Χημείας SETAC ιδρύθηκε το 1979, ως φόρουμ για τη διεπιστημονική επικοινωνία μεταξύ των ακαδημαϊκών που δραστηριοποιούνται στις διάφορες επιστήμες για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανάπτυξη του διαλόγου με τη βιομηχανία και μεταξύ δημοσίων αρχών και οργανισμών που αναπτύσσουν περιβαλλοντικές πολιτικές. Το SETAC, που εδράζεται στη Φλορεντία των ΗΠΑ και απαριθμεί σήμερα χιλιάδες μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες, τιμά και αναγνωρίζει μέσω της απονομής ετήσιων βραβείων την εξαιρετική συνεισφορά ατόμων ή ομάδων στην περιβαλλοντική επιστήμη.

Το βραβείο «SETAC Noack Laboratorien Outstanding Science Career Award» απονέμεται από το 1991 και αποτελεί αναγνώριση ενός επιστήμονα για τη συμβολή του στις περιβαλλοντικές επιστήμες για μεγάλη χρονική περίοδο. Οι υποψήφιοι/ες για το βραβείο θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό προφίλ διεπιστημονικών δραστηριοτήτων που σχετίζεται με την περιβαλλοντική επιστήμη σε παγκόσμια κλίμακα, με σημαντική απήχηση στους τομείς της βιομηχανίας, της ανάπτυξης πολιτικής και του ακαδημαϊκού χώρου.

Το φετινό βραβείο απονεμήθηκε στη Δρ. Δέσπω Φάττα-Κάσινου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατά την εναρκτήρια τελετή της 32ης ετήσιας συνάντησης της SETAC Europe, στην Κοπεγχάγη της Δανίας, στις 15 Μαΐου 2022, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το βραβείο τιμά τη συμβολή της Δέσπως Φάττα-Κάσινου στην περιβαλλοντική επιστήμη και τη σημαντική ερευνητική της πορεία, τη συμμετοχή της σε διεθνή επιστημονικά δίκτυα και το μεγάλο της επίτευγμα που αφορά στην ανάπτυξη και εγκαθίδρυση ερευνητικών υποδομών και δραστηριοτήτων διεθνούς κύρους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, συνεχάρη τη Καθηγήτρια Δέσπω Φάττα- Κάσινου για το πολυδιάστατο ερευνητικό της έργο καθώς για την πολύ τιμητική διάκριση, η οποία παράλληλα αποτελεί διάκριση και για το πανεπιστήμιο μας, όπως σημείωσε. «Η βράβευση της συναδέλφου Δέσπω Φάττας-Κάσινου αποτελεί άλλη μια απόδειξη της θετικής επίδρασης της επιστήμης στην κοινωνία, φανερώνει επίσης τη διεθνή απήχηση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είμαστε πραγματικά περήφανες/οι για τη σημαντική αυτή αναγνώριση και τις πολλές άλλες που κατέκτησε η Δέσπω Φάττα – Κάσινου».

Η Δρ Φάττα-Κάσινου έχει τιμηθεί στο παρελθόν για την επιστημονική της δραστηριότητας με διάφορα βραβεία συμπεριλαμβανομένου και του Βραβείου Έρευνας από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου. Στην επιστημονική της ομάδα έχουν πραγματοποιήσει την έρευνά τους μέχρι σήμερα πάνω από 60 φοιτητές/ριες σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κοινού Προγραμματισμού για το Νερό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2015-2019), ενώ σήμερα προεδρεύει της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του African Center of Excellence in Water and Environment Research (ACEWATER). Είναι από τα πρώτα προσκεκλημένα μέλη του Global Panel on Chemical Pollution of the Environment (GPCPE) που αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλικής Ακαδημίας για το Νερό, που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γαλλίας. Μέχρι  σήμερα έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών με συνολικό προϋπολογισμό πέραν των 12,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Έχει περισσότερες από 170 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συγγράψει διάφορα επιστημονικά βιβλία, κεφάλαια σε βιβλία και εγκυκλοπαίδειες. Είναι Co-Editor-in-Chief του Journal of Environmental Chemical Engineering και Associate Editor του Water Research (Elsevier). Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαλέξεων και ομιλιών σε διάφορες χώρες του κόσμου, και εκπροσωπεί την Κύπρο σε διάφορες επιτροπές στο εξωτερικό. Είναι Highly Cited Researcher από το 2018 (Clarivate Analytics), διάκριση που προκύπτει από την απήχηση του έργου της για την τελευταία δεκαετία, (h-index:70, Citations: 24036, Google Scholar). Έχει σημαντική συνεισφορά στην επιμόρφωση του κοινού σε περιβαλλοντικά θέματα μέσω της συμμετοχής της σε πολλές βραβευμένες δραστηριότητες σχολείων και διαγωνισμών επιστήμης για νέους. Το 2018 συνέγραψε μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου το παιδικό βιβλίο για το νερό «Το μυστικό βιβλίο του Μπλε Κύκλου» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε Ελλάδα και Κύπρο, και στα αγγλικά από τον Εκδοτικό Οίκο του International Water Association (IWA). To βιβλίο απέσπασε το πρώτο βραβείο των Public Awards 2019 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, ενώ αποτέλεσε τη βάση της παιδικής θεατρικής παράστασης «Ταξίδι στον Μπλε Κύκλο» που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










805