Οι ψηφιακές τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες


Διεθνές διεπιστημονικό εργαστήριο από το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ψηφιακές εφαρμογές εισχωρούν όλο και πιο δυναμικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες, διευρύνοντας τις δυνατότητες και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Παράλληλα, συμβάλλουν στην επίτευξη ποιοτικότερων αποτελεσμάτων και διευκολύνουν τόσο την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ερευνητών και επιστημών, όσο και τη διάδοση της γνώσης από την ακαδημαϊκή κοινότητα στο κοινωνικό σύνολο.

Θέτοντας στο επίκεντρο την πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνουν ένα εργαστήριο με υβριδική παρακολούθηση (φυσική ή διαδικτυακή παρουσία) που έχει ως στόχο να προτείνει στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες μεθόδους εξοικείωσης με τις ψηφιακές τεχνολογίες στα οικεία τους πεδία.

Το εργαστήριο είναι καρπός συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γεωφυσικής ‒ Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος (Laboratory of Geophysical - Satellite Remote Sensing and Archaeo-environment) του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του Τμήματος Ιστορίας και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και του προγράμματος ENCODE.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου από τις 23 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2022. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στα σχετικά forum προσέλκυσε μεγάλο αριθμό νέων αλλά και πιο έμπειρων ερευνητών από όλον τον κόσμο, που έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής. Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες έχουν ήδη επιλεγεί. Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και της φύσης του εργαστηρίου, δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν άλλα άτομα ως ακροατές, ούτε με φυσική παρουσία ούτε διαδικτυακά.

Οι τεχνολογίες που θα παρουσιαστούν αφορούν τόσο τη Φιλολογία και την Επιγραφική όσο και την Αρχαιολογία και περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τις εξής εφαρμογές: εκδοτική επιμέλεια και κριτικό υπόμνημα, πρότυπο ηλεκτρονικής έκδοσης κειμένων EpiDoc, μεταγραφή κειμένου κατά το πρότυπο EpiDoc, προσθήκη επισήμανσης τοποθεσίας και ατόμων στο EpiDoc, οπτικοποίηση και έκδοση EpiDoc με χρήση υπηρεσιών EFES, τρισδιάστατη απεικόνιση (φωτογραμμετρία), σημασιολογική επισήμανση και συνδεδεμένα ανοικτά γεωχωρικά δεδομένα (semantic annotation and linked open GeoData), γεωοπτικοποίηση (Geo-visualization) και συστήματα GIS.

Το εργαστήριο διοργανώνεται στο πλαίσιο, αφενός του προγράμματος HIPPONAX (POST-DOC/0718/0119), που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου και υλοποιείται στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με συντονιστή τον Καθηγητή Γεώργιο Ξενή, και αφετέρου του προγράμματος MedCyprus: A Digital Corpus of Painted Greek Inscriptions from Medieval Cyprus (10th–13th centuries AD), που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και υλοποιείται από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με συντονίστρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Παρανή.

Η γλώσσα εργασίας του εργαστηρίου είναι η Αγγλική.

Την εισαγωγή των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στις ψηφιακές αυτές εφαρμογές έχουν αναλάβει διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές/τριες στο χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών:

Gabriel Bodard (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου)

Απόστολος Σαρρής (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Irene Vagionakis (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και Πρόγραμμα ENCODE)

Valeria Vitale (Ινστιτούτο Άλαν Τούρινγκ)

Το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://newdev.ucy.ac.cy/cph/wp-content/uploads/sites/16/2022/05/POSTER__PROGRAMME.pdf

Διοργανώτριες

Μαργαρίτα Αλεξάνδρου (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κύπρου)

Μαρία Παρανή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










518