Πέτρος Παπαπολυβίου: «Μέσα σε μισό αιώνα διαπράχθηκαν τα ίδια εγκληματικά λάθη και παραλείψεις»


Oλοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος διαλέξεων στο Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου

Καθόλου τυχαία η επιλογή του θέματος από τους διοργανωτές για να ολοκληρωθεί ο φετινός κύκλος διαλέξεων στο Σαλαμίνιο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Αμμοχώστου, την Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022. Λόγω εκτάκτου κωλύματος, τη διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρου Παπαπολυβίου ανέγνωσε ο Διδάκτωρ Ιστορίας, κ. Χάρης Αλεξάνδρου. Η εισήγηση με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή: Διδάγματα και πικρά μαθήματα για τον Ελληνισμό του Σήμερα» είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω και της φετινής συγκυρίας της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Έγινε αναφορά σε ορισμένες από τις κύριες αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής, εστιάζοντας στους εσωτερικούς παράγοντες που συνδέονται άμεσα με το νοσηρό κλίμα του Εθνικού Διχασμού και των πολιτικών παθών που είχαν επικρατήσει στην Ελλάδα από το 1915. Καταγράφηκαν επίσης τα αδιέξοδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής πτυχής, παρά την εντυπωσιακή προέλαση στα ανατολικά, μέχρι το καλοκαίρι του 1921. Αναφορά έγινε και στην Κύπρο καθώς είχε, όπως ήταν φυσικό από τη γεωγραφική της θέση, πλήθος σχέσεων και επαφών με τη Μικρά Ασία. Αποτελούσε, όπως σημειώθηκε, την ουσιαστική ενδοχώρα για το νησί μας, τη γεωγραφική και φυσική του συνέχεια. Οι επαφές αυτές αν και περιορίστηκαν αρκετά μετά τη βρετανική κατοχή του 1878 δεν σταμάτησαν ποτέ. Μέχρι και τις αρχές του εικοστού αιώνα τα πλοία που ένωναν την Κύπρο με το εξωτερικό περνούσαν από τη Σμύρνη.

Η ομιλία επικεντρώθηκε στην ελληνική πολιτική ιστορία του μεσοπολέμου που σημαδεύτηκε από πραξικοπήματα και δικτατορίες. «Ο Βενιζέλος πέθανε το 1936 στην εξορία έχοντας καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο και στη δεκαετία του 1940 την τριπλή φασιστική κατοχή ακολούθησε ένας καταστροφικός και ανθρωποφάγος εμφύλιος πόλεμος. Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα μια νέα πολιτική εκτροπή, το 1965, εξελίχθηκε σε κυβερνητική αστάθεια και ασυνεννοησία που ολοκληρώθηκε με την επιβολή επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας. Το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών έπεσε μετά από μια ασύλληπτη παραφροσύνη, το πραξικόπημα στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, που οδήγησε σε μια νέα εθνική τραγωδία, την τουρκική εισβολή και την κατάληψη του 37% του κυπριακού εδάφους».

Ο κ. Παπαπολυβίου σημείωσε ότι το 1974 απέχει από τη Μικρασιατική καταστροφή μόλις 52 χρόνια. Όπως είπε: «Μέσα σε μισόν αιώνα διαπράχθηκαν τα ίδια εγκληματικά λάθη και  παραλείψεις και επικράτησε η τυφλή μισαλλοδοξία».

Όπως υποστήριξε, πιο τραγική συνέπεια είναι ο ξεριζωμός των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών από τις εστίες τους, η εκρίζωση των Μικρασιατών Ελλήνων από τις προαιώνιες ιστορικές τους κοιτίδες, ο βίαιος εκτουρκισμός της περιοχής και το ότι σταμάτησαν να ακούγονται τα ελληνικά ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια στις ακρογιαλιές του Ομήρου. Σημείωσε, επίσης, ότι η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα επιβάρυνε δραματικά και την εξέλιξη του Κυπριακού, κάτι που ήταν αδύνατο να το αντιληφθεί κάποιος στη δεκαετία του 1920.

Εκ μέρους του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, κ. Βασίλειου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοπρεσβύτερος Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος έστειλε τους χαιρετισμούς του Πανιερωτάτου από τη Θεσσαλονίκη από όπου βρίσκεται για το μεγάλο συνέδριο που πραγματοποιείται προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η Εκπρόσωπος Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Δόξα Κωμοδρόμου, μετέφερε τις ευχαριστίες του Πρύτανη, Καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη για την αγαστή συνεργασία των συνεργαζομένων φορέων που μετρά πέραν της δεκαετίας και ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο με νέα ενδιαφέρουσα θεματολογία. Ο θεσμός, είπε, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας, καθώς κύριο σκοπό είχε και εξακολουθεί να έχει τη δια βίου μάθηση, αλλά και την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου, κοινότητας και κοινωνίας.

 

Τη διάλεξη συντόνισε ο Θεολόγος Γιώργος Κυπριανού, Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρωμηοσύνη», ο οποίος διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τη Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη, διοργανώνοντας πολλές δράσεις μέσα από τον πολιτιστικό σύλλογο που έχει την έδρα του στο Παραλίμνι. Μετά το πέρας της διάλεξης απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά διπλώματα σε όλους/ες όσοι/ες παρακολούθησαν τη σειρά του προγράμματος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










864