Η Αξιοθέα γιορτάζει το ταξίδι των 25 χρόνων της στην τέχνη και τον πολιτισμό


Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ και το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπληρώνουν φέτος 25 χρόνια ουσιαστικής και ποιοτικής παρέμβασης στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου. Ένα πανθαύμαστο ταξίδι στα νερά της τέχνης και της δημιουργίας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. γιορτάζουν, ωστόσο, χωρίς τον εμπνευστή και ιδρυτή τους, τον Μιχάλη Πιερή ο οποίος με την ορμή και την πράξη του δημιουργικού του βίου διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου δημιουργεί πολιτισμό ως αναπόσπαστο μέρος της παιδείας που προσφέρει.

Ο Μιχάλης Πιερής με το Θεατρικό Εργαστήρι του έφερε το 1997 τη ζωή και τη νεανική ενέργεια στην κάποτε υποβαθμισμένη περιοχή του Αγίου Κασσιανού στην Παλιά Λευκωσία, και με τη διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητά του κατάφερε να αναδείξει το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις δράσεις του σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο.

Το 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο –το οποίο μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου φέρει πλέον το όνομά του Μιχάλη Πιερή–, αφιερώνεται στη μνήμη του.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Α´ μέρους (Ιούνιος-Ιούλιος 2022):

Παρασκευή 3 Ιουνίου

Τα διηγήματα της γραφομηχανής Θεατρικό Εργαστήρι Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας

Το πολυβραβευμένο Θεατρικό Εργαστήρι του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας με σκηνοθέτη τον Ramiro Ramirez, το οποίο έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού με τα καλοδουλεμένα έργα που παρουσίασε τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφει στην Αξιοθέα με τη νέα του παράσταση – μια κωμωδία που απευθύνεται σε θεατές ηλικίας από 5 έως 120 ετών. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

 

Δευτέρα 6 Ιουνίου

Αριστοφάνους Λυσιστράτη του Κώστα Μόντη  Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Η «κυπριακή Λυσιστράτη», μια παραγωγή-σταθμός στην πορεία του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., ανεβαίνει ξανά για να δροσίσει τις καλοκαιρινές νύχτες με τη φρεσκάδα του αριστοφανικού χιούμορ και τη χυμώδη κυπριακή διάλεκτο, την οποία ο Κώστας Μόντης αναδεικνύει αριστοτεχνικά μέσα από την έξοχη απόδοσή του και τις έξυπνες γλωσσικές και υφολογικές μεταφραστικές λύσεις του.

Παρασκευή 10 Ιουνίου

Καλώς ήρθαν οι φίλοι μας… Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού

Επτά μουσικοί, τραγουδιστές και πρωτοχορευτές από τους Ασβεστάδες Έβρου, πέντε γλεντιστάδες από τον Μεσότοπο της Λέσβου, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και τσαττιστές από την Κύπρο σμίγουν με τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού σε ένα συναπάντημα με χορούς και τραγούδια από τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο. 

Τετάρτη 15 Ιουνίου

Άγρυπνο φεγγάρι Νότης Μαυρουδής

Ο Νότης Μαυρουδής, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ελληνική μουσική τα τελευταία 50 χρόνια, βρίσκεται για πρώτη φορά κοντά μας για μια περιδιάβαση στα τραγούδια που σημάδεψαν τη δημιουργική του πορεία. Μαζί του ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν και η ερμηνεύτρια Μαρία Θωίδου.

Παρασκευή 17 Ιουνίου

Από το χθες στο σήμερα

Βάκια Σταύρου

Μία ιστορική αναδρομή στο ελληνικό και το διεθνές τραγούδι, από τη χρονιά του 1938 μέχρι και το σήμερα, με τα ομορφότερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ και αποδόθηκαν από σπουδαίους ερμηνευτές μέσα στα χρόνια: Αττίκ, Μιχάλης Σουγιούλ, Jacques Brel, Carole King, Μάνος Χατζιδάκις, Αρλέτα, Μελίνα Τανάγρη, Σταμάτης Κραουνάκης και άλλοι. Τη Βάκια Σταύρου πλαισιώνουν ο Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο) και ο Σωκράτης Λεπτός (κιθάρα).

Δευτέρα 20 Ιουνίου

Αριστοφάνους Λυσιστράτη του Κώστα Μόντη Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Κάθε άλλο παρά μια απλή μετάφραση, η διασκευή του Μόντη προσδίδει στην αρχαία ελληνική κωμωδία ένα έντονα τοπικό χρώμα, ένα σαφέστατο κυπριακό χαρακτήρα, διατηρώντας το μπρίο του αριστοφανικού έργου και αναδεικνύοντας όλο τον πλούτο της κυπριακής ντοπιολαλιάς.

Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Ιουνίου

Να κουμπασάρω τον καιρό  Ψαραντώνης

Τρεις γενιές Ξυλούρηδων –ο ίδιος ο Ψαραντώνης, τα τρία παιδιά του και τέσσερα από τα εγγόνια του– θα γεμίσουν την Αξιοθέα με τους μελωδικούς όσο και αρχέγονους ήχους της κρητικής μουσικής προς τιμήν ενός καλλιτέχνη με εντελώς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο στο απαράμιλλο παίξιμο των παραδοσιακών οργάνων, όσο και στην εντελώς ιδιότυπη ερμηνεία του.

Παρασκευή 24 Ιουνίου

London 3 George Kontrafouris Trio

Ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας, οργανίστας και συνθέτης Γιώργος Κοντραφούρης έρχεται για πρώτη φορά στην Αξιοθέα για μία μόνο παράσταση που θα μας οδηγήσει στα μονοπάτια της τζαζ, μέσα από μια μουσική δροσερή, ατμοσφαιρική και ανάλαφρη. Μαζί του ο Στέφανος Ανδρεάδης (κιθάρα) και ο Billy Pod (ντραμς).

Τρίτη 28 Ιουνίου

Ethnic meets Jazz Τρίο Ειρηναίου Κουλλουρά µε τον Άµος Χόφµαν

Το γνωστό τζαζ τρίο του κοντραμπασίστα Ειρηναίου Κουλλουρά, με τον Γιώργο Κρασίδη στο σαξόφωνο και τον Γιώργο Κούλα στα τύμπανα, φιλοξενεί τον διακεκριμένο μουσικό στο ούτι και την κιθάρα από το Ισραήλ Άμος Χόφμαν σε μια συνάντηση της τζαζ μουσικής και του αυτοσχεδιασμού με τα παραδοσιακά στοιχεία και τον χαρακτηριστικό αυτοσχεδιασμό της μουσικής της Μέσης Ανατολής. 

Παρασκευή 1 Ιουλίου

Ξύλινοι ήχοι Σύνολο Μουσικής Δωματίου για Μαρίμπα και Κουαρτέτο Εγχόρδων

Μια συναυλία που επικεντρώνεται στους ξύλινους ήχους του βιολιού, της βιόλας, του τσέλου και της μαρίμπας, αναδεικνύοντας τη μαρίμπα ως σολιστικό όργανο μέσα από κομμάτια ορόσημο. Η Νατάσα Χατζηανδρέου και οι συνεργάτες της εμπνέονται από το τελευταίο έργο του προγράμματος LIgNeouS του συνθέτη Andy Akiho, το οποίο περιγράφει κάτι που είναι φτιαγμένο από ξύλο ή μοιάζει με ξύλο.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 

Τα 82 εντάλματα του Καραγκιόζη Θέατρο κούκλας και σκιών «Ανεμοδούρα»

Ο Καραγκιόζης καταζητείται από το σαράι για 82 κατηγορίες. Τα χρέη τον πιέζουν ασφυκτικά και η μόνη περίπτωση να παραγραφούν όλα θα ήταν αν πέθαινε. Έτσι, λοιπόν, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να πεθάνει… για να ζήσει. Παρουσιάζουν ο Μπάμπης Κωστιδάκης (καραγκιοζοπαίχτης) και η Χριστίνα Μάρκου (χειρίστρια φιγούρων). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Τετάρτη 6 Ιουλίου

Χοροί της Κύπρου Παύλος Μιχαηλίδης

Ο Παύλος Μιχαηλίδης μαζί με ομάδα δεξιοτεχνών μουσικών της παραδοσιακής μουσικής, παρουσιάζει επιλεγμένους και χαρακτηριστικούς οργανικούς σκοπούς της Κύπρου με κύριο όργανο το βιολί. Την παράσταση πλαισιώνουν επίλεκτοι χοροδιδάσκαλοι και χορευτές, υπογραμμίζοντας την άρρηκτη σχέση μουσικής και χορού στη μουσική παράδοση της Κύπρου. Επιμέλεια: Πέτρος Λαζάρου.

Παρασκευή 8 Ιουλίου

Το Άσμα του Γιοφυριού Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Μια δραματική διασκευή στηριγμένη στις πιο εκφραστικές παραλλαγές του δημοτικού τραγουδιού «Το Γιοφύρι της Άρτας», από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Μια νεότροπη σκηνική ερμηνεία του άσματος, σε διασκευή Μιχάλη Πιερή και μουσική Ευαγόρα Καραγιώργη.

Κυριακή 10 Ιουλίου

Με τον ρυθμό της μνήμης Παρουσίαση αφιερωματικού τόμου για τον ποιητή Μιχάλη Πιερή

Από τους σημαντικότερους ποιητές της εποχής μας, ο Μιχάλης Πιερής θα έκλεινε φέτος τα 70 του χρόνια. Αν και ο ίδιος έφυγε απρόσμενα από κοντά μας, μένει να μας συντροφεύει η ποίησή του. Έτσι, φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του πήραν την πρωτοβουλία να τιμήσουν τη μνήμη του με έναν αφιερωματικό τόμο από ερμηνευτικές προσεγγίσεις του ποιητικού του έργου. Την έκδοση του τόμου ανέλαβαν οι Εκδόσεις Νεφέλη. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Τρίτη 12 Ιουλίου

Οδυσσέας του Τζέιμς Τζόυς – αποσπάσματα από την «Κίρκη» Κώστας Βόμβολος – Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την έκδοση του Ulysses, του Τζέιμς Τζόυς. Η εκδήλωση αποτελείται από μια ομιλία από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη και μια μουσική παράσταση του Κώστα Βόμβολου με μελοποιημένα αποσπάσματα από την ενότητα «Κίρκη» του Oδυσσέα, σε συνεργασία με μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Κύπρο. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρέσβυς Α.Ε. Conor Long. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Πέμπτη 14 Ιουλίου

Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος Γιώργος Κωστογιώργης – Αργύρης Μπακιρτζής

Μελοποιήσεις ποιημάτων των Κ. Χατζόπουλου, Κ. Ουράνη, Α. Εφταλιώτη, Ν. Λαπαθιώτη, όπως τις επεξεργάστηκε ο Γιώργος Κωστογιώργης (σύνθεση, πιάνο). Συμμετέχουν ο Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι) και Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν). Θα ακουστούν επίσης ακυκλοφόρητες μελοποιήσεις ποιημάτων των Τ. Άγρα, Ρ. Γκόλφη, Ρ. Φιλύρα και Μ. Παπανικολάου.

Κυριακή 17 Ιουλίου

Λευκό καλοκαίρι Παυλίνα Κωνσταντοπούλου

Η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου, συνοδευόμενη από μια παρέα εξαίρετων μουσικών, παρουσιάζει πρωτότυπο και ανέκδοτο υλικό από το συνθετικό της έργο· τραγούδια που γράφτηκαν στα τείχη της παλιάς Λευκωσίας ή σ’ ένα δωμάτιο της πολύβουης Αθήνας. Τραγούδια που περικλείουν τους ήχους των πόλεων, το απόσταγμα μιας έντονης ζωής. Μαζί της ο Αλέξανδρος Γαγάτσης (τύμπανα), ο Μαρίνος Κάσινος (ηλεκτρικό μπάσο) και ο Μάνος Μαθιουδάκης (ηλεκτρική κιθάρα).

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: www.ucy.ac.cy και στο: https://anyflip.com/mlhb/oqsi/

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5. Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου–Ιουλίου: €40. Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie και ο ΟΠΑΠ Κύπρου. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:

τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










783