Άρχισε την Παρασκευή το 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου


Τα νιάτα δημιουργούν υψηλή τέχνη στην αυλή της Αξιοθέας

Τα έμορφα νιάτα μάγεψαν με την τέχνη τους το κοινό της Αξιοθέας, την Παρασκευή, στην πρώτη εκδήλωση του φετινού επετειακού 25ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά χωρίς τον δημιουργό του, τον Μιχάλη Πιερή.

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας, με τη παράσταση «Τα διηγήματα της γραφομηχανής» και με σκηνοθέτη τον Ramiro Ramirez επιλέχθηκε από τους διοργανωτές ως η εναρκτήρια εκδήλωση του Πολιτιστικού Φεστιβάλ με το σκεπτικό ότι η ενασχόληση με τις τέχνες, που ξεκινά από τα μαθητικά χρόνια, αποτελεί ουσιώδες μέρος παιδείας που ανοίγει τον ορίζοντα στην κριτική και δημιουργική θέαση του κόσμου.

Ακριβώς αυτή τη δημιουργική έκφραση των νέων του Θεατρικού Εργαστηρίου του Παγκυπρίου Λάρνακας, είχαν την ευκαιρία να δουν επί σκηνής όσοι παρευρέθηκαν στην πρώτη αυτή παράσταση του 25ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τρία παιδιά με διαφορετικές καταβολές — η Άντρεα-Μπιάνκα Αντάμ, η Σώτια Ζαννέτου και η Μαρία-Ραμόνα Βασίλε — καθοδηγούμενα από τον Κουβανό σκηνοθέτη και θεατρολόγο Ramiro Ramirez, παρουσίασαν ένα ευρηματικό έργο στο οποίο συνδυάζονται στοιχεία της commedia dell’ arte, της τεχνικής του θεατράνθρωπου Ζακ Λεκόκ, του παραδοσιακού θέατρου Νο της Ιαπωνίας, της τέχνης του τσίρκου και της παντομίμας.

Μέσα σε μία ώρα παράστασης, οι τρεις μαθήτριες, φορώντας μάσκες και χωρίς να αρθρώσουν λέξη, μας συγκίνησαν με τις κινήσεις τους, μας έκαναν να γελάσουμε και να στοχαστούμε –οδηγώντας με την ερμηνεία τους κάθε ένα θεατή στην προσωπική ανασύνθεση του κειμένου του έργου–, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσουν εκείνο το αδιόρατο νήμα που ενώνει τον ηθοποιό με το κοινό του.

Το έργο, μια κωμωδία για όλους τους θεατές, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας, είναι αποτέλεσμα συστηματικής μελέτης του σωματικού θεάτρου που ο Ramiro Ramirez καλλιεργεί με συνέπεια τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας το επίπεδο του μαθητικού θέατρου στην Κύπρο.

Πρόκειται για ένα είδος υποκριτικής που βασίζεται στην κινησιολογία και τη γλώσσα του σώματος ως κύριο μέσο επικοινωνίας και που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν τις εκφραστικές δυνατότητες της σωματικής κίνησης και να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους χωρίς τη χρήση λόγου. Μ’ αυτό το δύσκολο εγχείρημα που αποτελεί πρόκληση ακόμα και για επαγγελματίες ηθοποιούς αναμετρήθηκαν τα παιδιά του Θεατρικού Εργαστηρίου του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Μπροστά μας διαδραματίστηκε μια ολόκληρη ιστορία τριών ιδιόρρυθμων χαρακτήρων που οι ηθοποιοί αγκάλιασαν και ανέδειξαν με τη νεανική ενέργεια και αμεσότητά τους.

Ευχαριστώντας το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές να παρουσιάσουν το έργο τους στον χώρο του αρχοντικού της Αξιοθέας, ο σκηνοθέτης Ramiro Ramirez αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη και την ενθάρρυνση που είχε από τον Μιχάλη Πιερή σε όλα τα χρόνια της γνωριμίας τους, τονίζοντας ότι αποτελούσε πάντα παράδειγμα και πηγή έμπνευσης.

Την έναρξη του φεστιβάλ τέλεσε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Ειρήνη-Άννα Διακίδου, η οποία αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη που άφησε ο Μιχάλης Πιερής: μια Φιλοσοφική Σχολή, ένα Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και ένα Πολιτιστικό Κέντρο που μέσα από το Πολιτιστικό Φεστιβάλ και τη δράση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου παρεμβαίνει ουσιαστικά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στην ακαδημαϊκή παιδεία και τον πολιτισμό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










715