Η Γλωσσολογική Εταιρεία οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Peter Mackridge


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου ανακοινώνει ότι "πληροφορήθηκε με βαθιά θλίψη τον θάνατο του Πίτερ Μάκριτζ (Peter Mackridge), Ομότιμου Καθηγητή της Νέας Ελληνικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος απεβίωσε στις 16 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 76 ετών.

Ο Πίτερ Μάκριτζ υπήρξε μία από τις εμβληματικότερες μορφές στον χώρο της έρευνας της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας καθώς και του νεοελληνικού πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο μετά το 1750. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώθηκε σε διάφορους τομείς, όπως το γλωσσικό ζήτημα, ο νεοελληνικός διαφωτισμός, η ποντιακή διάλεκτος, αλλά και στη μελέτη λογοτεχνικών έργων, όπως των Δ. Σολωμού, Κ.Π. Καβάφη, Γ. Σεφέρη κ.ά. Από το πλούσιο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν οι μονογραφίες «Γλώσσα και εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα 1766–1976» και «H νεοελληνική γλώσσα: Περιγραφική ανάλυση της νεοελληνικής κοινής», καθώς και οι δύο εκδόσεις της γραμματικής της κοινής νέας ελληνικής σε συνεργασία με τον David Holton και την Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton, οι οποίες αποτελούν έργα αναφοράς. Ιδιαίτερα γνωστές είναι και οι μεταφράσεις του από τα ελληνικά προς τα αγγλικά πεζογραφημάτων όπως των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Γιώργου Βιζυηνού, Παντελή Πρεβελάκη και Κώστα Ταχτσή καθώς και ποιημάτων όπως του Γιώργου Σεφέρη, Άρη Αλεξάνδρου, Τίτου Πατρίκιου και Χάρη Βλαβιανού.

Επάξια ο κορυφαίος αυτός Βρετανός μελετητής ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2008 ως επίσης και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το 2017, ενώ πριν από λίγους μήνες η Ελληνική Δημοκρατία τού απέδωσε την ελληνική υπηκοότητα ως αναγνώριση του σημαντικότατου έργου του.

Ως ένδειξη τιμής προς τον επιστήμονα, δάσκαλο και άνθρωπο Πίτερ Μάκριτζ, το ΔΣ της Γλωσσολογικής Εταιρείας Κύπρου αποφασίζει να οργανώσει εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του.

Η απώλειά του για τα ελληνικά γράμματα είναι τεράστια. Το έργο του θα παραμένει για πάντα φάρος για όλες και όλους μας".

Με ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο και στα οικεία του πρόσωπα".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










620