Απονεμήθηκαν 165 πτυχία και μεταπτυχιακά σε φοιτητές/τριες της Σχολής Ανθρ. Επιστημών και Φιλοσοφικής Σχολής ΠΚ


Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βρίσκεται υπό μελέτη η σύναψη πρόσθετων δανειακών πιστώσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση 700 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστήμίου Κυπρου.

Σε μια μεγαλειώδη Τελετή Αποφοίτησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρο στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη απονεμήθηκαν απόψε 165 πτυχία σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής.

Μιλώντας στην τελετή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «μεγάλο μέρος από το αναπτυξιακό πρόγραμμα καλύπτεται από δωρεές συμπολιτών μας χάρη στις πρωτοβουλίες των οποίων η πολιτεία έρχεται αρωγός ώστε η πανεπιστημιούπολη να ομοιάζει την εποχή αυτή με εργοτάξιο.

Εκείνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η προώθηση των εν λόγω έργων παρά την οικονομική κρίση, κατέστη δυνατή ως αποτέλεσμα και δανείων, ύψους 194 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει αντλήσει το κράτος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του  Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, υψίστης σημασίας για την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για αύξηση του ποσού του υφιστάμενου δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, που θα επιτρέψει την προώθηση συμπληρωματικών έργων υποδομής, όπως η δημιουργία πράσινου πάρκου στην καρδιά της Πανεπιστημιούπολης.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται υπό μελέτη η σύναψη πρόσθετων δανειακών πιστώσεων, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανέγερση 700 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη χρηματοδότηση  του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία ΚΟΙΟΣ και του Κέντρου Αριστείας Βιοτράπεζας και Βιοϊατρικής Έρευνας, με συνολικό ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξίσου σημαντικό είναι η στοχευμένη πολιτική στο Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο», με ποσό ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, για μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου στο σχολείο της Φανερωμένης και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών».

Θέλω να τονίσω ότι ανάλογης στήριξης με το Πανεπιστήμιο Κύπρου τυγχάνει εξίσου σύνολο των Δημόσιων και Ιδιωτικών Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας και όχι μόνο.

Η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο

Είναι πεποίθησή μας ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έρευνας, αριστείας και διά βίου μάθησης σε τομείς αιχμής.

Και εκείνο που θέλω να τονίσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που υιοθετούμε, είναι ότι η Κύπρος αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε πόλο έλξης φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, ενώ τα Ιδρύματα μας, διακρίνονται στα συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων έγκριτων διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών. Το Πανεπιστήμιο μας κινείται μεταξύ των 400 και 500 καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο, ενώ από τα νεοϊδρυθέντα είναι στην 90η βαθμίδα κάτι που είναι σημαντικό αν αναλογιστείτε ότι είναι χιλιάδες τα πανεπιστήμια που θεωρούνται ή κατατάσσονται ως νεοσύστατα.

Χάριν και μόνο σύγκρισης της μεγάλης αυξητικής τάσης, αναφέρω ότι το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, από το σύνολο των 32 χιλιάδων φοιτητών που φοίτησαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, οκτώ χιλιάδες μόλις ήταν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.

Σήμερα συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία από το σύνολο των 54,235 φοιτητών/τριών που σπούδαζαν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου, κατά το εαρινό εξάμηνο του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, 23,812 είναι Κύπριοι πολίτες (ποσοστό 44%), 21,611 είναι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών (40%), ενώ 8,812 είναι πολίτες τρίτων χωρών (16%)».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, απευθυνόμενος προς τους/τις αποφοίτους, ανέφερε: «Σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η εικόνα έναντι της ουσίας, επιλέξτε να δημιουργήσετε και όχι να δημιουργηθείτε. Επιλέξτε το αφήγημά σας να είναι αληθινό. Σήμερα που η λέξη αυτόφωτος έχει χάσει το νόημά της, η πρόκληση δεν είναι να στρέψετε τα φώτα πάνω σας, αλλά να φωτίσετε τον κόσμο γύρω σας». Αυτό που χρειάζεται σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, είναι να αναγνωρίσουμε την επιτηδευμένη, χωρίς ουσία, παρέμβαση, από την αληθινή. Να μάθουμε κάτι από αυτούς που έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν, χωρίς να καταφεύγουν στα μεγάλα και πολλά λόγια. Κι ας προσέξουμε, είπε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο θόρυβο, τον κάνουν οι άδειοι κυλιόμενοι τενεκκέδες.

Την τελετή χαιρέτησε και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, κ. Ανδρέας Χριστοφίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατάφερε να εδραιωθεί ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με μεγάλο εύρος σπουδών και να καταστεί φάρος επιστημονικής σκέψης. Σύμφωνα με τη πρόσφατη διεθνή κατάταξη  “Times Higher Education World Ranking 2022”, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται στα κορυφαία 401-500 πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής η άριστη προπτυχιακή απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Ευαγγελία Μαϊμάρη και η αριστούχα μεταπτυχιακή απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Χαραλαμπία Στυλιανού αποχαιρέτησαν τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές τους, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τους ακαδημαϊκούς και τις οικογένειές τους για τα πολύτιμα εφόδια που απέκτησαν.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Στο πλαίσιο της Τελετής απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας ως αναγνώριση της διδακτικής αριστείας στη Λέκτορα στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, κα Σβιατλάνα Κάρπαβα και στον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κ. Αθανάσιο Βιώνη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε επίσης τα θεσμοθετημένα βραβεία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο Βραβείο ύψους €10.000 απονεμήθηκε στον απόφοιτο της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, με Πτυχίο Μαθηματικών και Στατιστικής στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Μάριο Ανδρέου και το δεύτερο Βραβείο ύψους €5.000 απονεμήθηκε στην απόφοιτο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Τμήμα Οικονομικών με Πτυχίο Οικονομικών, Ελευθερία Κελεκίδου, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση και το ήθος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων σε άριστους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου από μεγάλους δωρητές και ευεργέτες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων στην Πανεπιστημιούπολη. Το Βραβείο «Εις Μνήμη Ντίνου Λεβέντη» ύψους τριών χιλιάδων ευρώ, παρέλαβε η προπτυχιακή άριστη απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Νάταλι Θεοδοσίου, για την υψηλότερη ακαδημαϊκή επίδοση στη Σχολή της. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το βραβείο παρέδωσε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Λεβέντη, Χαράλαμπος Μπακιρτζής.  Το Βραβείο «Στέλιου Ιωάννου» στη μνήμη του εμπνευστή του Ιδρύματος «Χρίστου Στέλιου Ιωάννου», ύψους επίσης τριών χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην άριστο απόφοιτο της Φιλοσοφικής Σχολής, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, με πτυχίο Κλασικών Σπουδών, Ευαγγελία Μαϊμάρη. Μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το βραβείο παρέδωσε εκ μέρους της οικογένειας Στέλιου Ιωάννου, ο κ. Στέλιος Λοϊζίδης.

Αύριο Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










909