Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Μεταλλεία της Κύπρου» του δρα Γεώργιου Μαλιώτη


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 21 Ιουνίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η παρουσίαση του βιβλίου Τα Μεταλλεία της Κύπρου, του συγγραφέα και γεωλόγου μεταλλείων, Δρα Γεώργιου Μαλιώτη. Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσαν οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον συγγραφέα Δρα Μαλιώτη και από τον μεταλλειολόγο-μεταλλουργό κ. Ξυδά.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου, οι προσκεκλημένοι προέβησαν σε ερωτήσεις προς τους ομιλητές.

Σύντομη περίληψη του βιβλίου

Τα Μεταλλεία της Κύπρου είναι μια προσπάθεια συμβολής στην καταγραφή, περιγραφή και διάσωση των κυριότερων στοιχείων της Μεταλλευτικής Βιομηχανίας της Κύπρου. Η βιομηχανία αυτή άρχισε να αναπτύσσεται τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα και έδωσε την ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να εξασφαλίσει μόνιμη εργοδότηση και σταθερό εισόδημα, καθώς και να βελτιώσει το βιοτικό της επίπεδο. Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα ήταν η σημαντικότερη βιομηχανία της Κύπρου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τα μεταλλεύματα που εξορύχθηκαν συνδέονται όλα με το γεωλογικό σύμπλεγμα του Τροόδους. Ήσαν χαλκούχοι πυρίτες και άλλα χαλκούχα ορυκτά, χρυσοφόρα και αργυροφόρα μεταλλεύματα, αμίαντος, χρωμίτης και μαγνησίτης. Για την εκμετάλλευσή τους δημιουργήθηκαν δεκάδες μικρά και μεγάλα επιφανειακά και υπόγεια μεταλλεία, εγκαταστάσεις εμπλουτισμού και παραγωγής τελικών προϊόντων, και εγκαταστάσεις για τη φόρτωση και την εξαγωγή τους σε βιομηχανικά κέντρα του εξωτερικού. Για κάθε μεταλλείο δίδονται τα βασικά χαρακτηριστικά των έργων εκμετάλλευσης, σύντομη αναφορά στη διαδικασία παραγωγής των εμπορεύσιμων προϊόντων και τα στατιστικά στοιχεία παραγωγής και εξαγωγών. Αναπόφευκτα η μεταλλευτική δραστηριότητα, κυρίως η επιφανειακή, έχει επηρεάσει το φυσικό περιβάλλον.

Πού μπορείτε να βρείτε τα βιβλία μας

Τα βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου (www.ucy.ac.cy/pek) ή επικοινωνώντας μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση pek@ucy.ac.cy. Eπίσης, βιβλία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κύπρου διατίθενται στο βιβλιοπωλείο Πάργα στην Πανεπιστημιούπολη (Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων).




Comments (2)

  1. Πετρος Λοιζιδης:
    Jun 28, 2022 at 05:32 PM

    Συγχαρητηρια για την εκδοση του βιβλιου αγαπητε Γιωργο.

  2. Πετρος Λοιζιδης:
    Jun 28, 2022 at 05:33 PM

    Συγχαρητηρια για την εκδοση του βιβλιου αγαπητε Γιωργο.


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










679