7ος«Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος»


 Συνδιοργάνωση Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος έχουν αναλάβει την από κοινού διοργάνωση του «Διαγωνισμού Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος».

Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης σε ελεύθερη θεματολογία και η ενίσχυση των δεσμών των Κυπρίων δημιουργών με τον διεθνή πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο, ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται ανά διετία και περιλαμβάνει διαφορετικές εκφάνσεις των εικαστικών τεχνών, όπως ζωγραφική, χαρακτική, σχέδιο και εικονογράφηση (illustration). 

Ο 7oς «Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος» προκηρύσσεται το 2022 και περιλαμβάνει τις θεματικές της ζωγραφικής και της χαρακτικής.

Στον διαγωνισμό μπορούν να μετάσχουν δημιουργοί άνω των 16 ετών, υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλης υπηκοότητας μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.

Θα απονεμηθούν δύο βραβεία ζωγραφικής, ένα βραβείο για αυτοδίδακτους ζωγράφους ύψους 800 Ευρώ και ένα βραβείο ύψους 1.600 Ευρώ για ζωγράφους που ακολουθούν, ή έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμιες σπουδές ζωγραφικής.  Κάθε υποψήφιος/α θα πρέπει να δηλώσει σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα διαγωνιστεί. Επίσης, θα απονεμηθεί ένα βραβείο χαρακτικής ύψους 1.600 Ευρώ και βραβείο ύψους 500 Ευρώ για νεαρούς/ες καλλιτέχνες ηλικίας 16-21 ετών.  Τα βραβεία θα απονείμει κριτική επιτροπή από ανθρώπους των τεχνών. Τα έργα που θα βραβευθούν μαζί με άλλα επιλεγμένα έργα τα οποία θα εκτεθούν στο Κέντρο Τεχνών Τηλέμαχου Κάνθου.

Τα έργα τέχνης που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό θα μπορουν να παραδοθούν στις 10 ή στις 11 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ των ωρών 9:00 π.μ. – 16:00, στηv ακόλουθη διεύθυνση: Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων (Αίθουσα 010, Κτήριο 7), Πανεπιστημιούπολη, (Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109, Λευκωσία).Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 και η επιστροφή των έργων θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου από το Κέντρο Τεχνών Κάνθου (Αγίου Νικολάου 49, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία, 1040).

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να πληροφορηθούν τους όρους του διαγωνισμού από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: https://newdev.ucy.ac.cy/fl/?lang=el και στο τηλ.: 22892008 και από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Τηλέμαχος Κάνθος: http://library2.ucy.ac.cy/telemachos-kanthos-foundation/ και στο τηλ.: 22349879.

O «Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών Τηλέμαχος Κάνθος» 2022 προκηρύσσεται για δύο θέματα: ζωγραφική και χαρακτική.

Όροι του Διαγωνισμού:

  1. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν δημιουργοί άνω των 16 ετών, Κύπριοι υπήκοοι ή μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.
  2. Θα γίνονται δεκτά έργα κάθε τεχνικής ή μέσου, με μόνη προϋπόθεση να είναι δισδιάστατα (2D) και να έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Ο δημιουργός θα πρέπει να δηλώσει στο έντυπο συμμετοχής την τεχνική και το υλικό που χρησιμοποίησε.
  3. Κάθε δημιουργός δικαιούται να υποβάλει ένα έργο ζωγραφικής ή ένα έργο χαρακτικής ή και από τα δύο. Tο έργο θα πρέπει να είναι ανυπόγραφο κατά την υποβολή του και μπορεί να υπογραφεί μετά τη διαδικασία της κρίσεως.
  4. Μαζί με το έργο πρέπει να υποβληθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα και συμπληρωμένη αίτηση συμμετοχής, και να καταβληθεί το ποσό των €25 (είκοσι πέντε ευρώ). Τα έσοδα θα διατεθούν μεταξύ άλλων για την ασφάλιση των έργων. Η αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό θα συμπληρωθεί κατά την παράδοση των έργων, και το ίδιο ισχύει και για την καταβολή του ποσού των €25
  5. Για τα έργα που θα υποβάλλονται θα δίνεται στον καλλιτέχνη αριθμός μητρώου έργου και απόδειξη παραλαβής.
  6. Τα έργα μπορούν να παραδοθούν με τίτλο ή χωρίς τίτλο ανάλογα με την επιθυμία του καλλιτέχνη. Τα έργα πρέπει να παραδοθούν στη μορφή που θα εκτεθούν (κορνιζαρισμένα, ή σε όποια άλλη μορφή έκθεσης κρίνει κατάλληλη ο καλλιτέχνης). Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μην επιλέξει για έκθεση έργα που παρουσιάζονται με εμφανώς πρόχειρο τρόπο.
  7. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό εγγυώνται ότι μέχρι το πέρας της έκθεσης δεν θα διαθέσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων τους με οποιονδήποτε τρόπο.
  8. Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν την ασφάλιση των έργων έναντι φωτιάς, κλοπής, σεισμού ή καταστροφής του έργου με υπαιτιότητα των διοργανωτών, μέχρι του ποσού των €500 ανά έργο.
  9. Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή η οποία θα είναι υπεύθυνη και για την απονομή των βραβείων. Η απόφαση της κριτικής επιτροπής θα είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί μέσω δικαστικής ή άλλης οδού.
  10. Θα απονεμηθούν δύο βραβεία ζωγραφικής, ένα βραβείο για αυτοδίδακτους ζωγράφους ύψους 800 Ευρώ και ένα βραβείο ύψους 1600 Ευρώ για ζωγράφους που έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμιες σπουδές ζωγραφικής. Επίσης, θα απονεμηθεί ένα βραβείο χαρακτικής ύψους 1600 Ευρώ και βραβείο 500 Ευρώ για νεαρούς καλλιτέχνες ηλικίας 16-21 ετών. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει σε ποια κατηγορία θα διαγωνιστεί.
  11. Τα βραβευμένα έργα και ένας αριθμός επιλεγμένων έργων θα παρουσιαστούν σε έκθεση. Τα εγκαίνια της έκθεσης και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Τεχνών Κάνθου την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022.
  12. 12.  Η παραλαβή των έργων θα γίνεται στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022, 9:00 π.μ. – 4:00 μ.μ., στην ακόλουθη διεύθυνση: Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων(Αίθ. 010, Κτήριο 7) Πανεπιστημιούπολη, Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109, Λευκωσία, Τηλ. 22892008.
  13. Τα έργα τέχνης θα επιστραφούν στους συμμετέχοντες στις 15 Δεκεμβρίου 2022. Οι συμμετέχοντες είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη παραλαβή των έργων τους από το Κέντρο Τεχνών Κάνθου, Αγίου Νικολάου 49, Παλλουριώτισσα, 1040 Λευκωσία. Εάν τα έργα δεν παραληφθούν από τους καλλιτέχνες στην ημερομηνία που εχει ορισθεί για την επιστροφή τους, και αφού παρέλθει ένας μήνας από το την πιο πάνω ημερομηνία επιστροφής τους από το Κέντρο Τεχνών Κάνθου, τότε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ίδρυμα θα έχουν το δικαίωμα  να πράξουν κατά το δοκούν με αυτά.
  14. Μέλη της οργανωτικής επιτροπής και μέλη της κριτικής επιτροπής δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Οργανωτική επιτροπή:

Κάνθου Ελένη, Παπαροδίτης Ευστάθιος, Martin Hinterberger, Χαπούπη Δέσποινα

Κριτική επιτροπή:

Ελένη Νικήτα, Catherine Nikita, Μαρία Κάνθου Δανιήλ, Κωνσταντίνος  Ζαννέτος, Εκπρόσωπος ΕΚΑΤΕ και Εκπρόσωπος Σωματείου Κύπριοι Χαράκτες.

Αν διαπιστωθεί ότι μέλος της επιτροπής έχει πρώτου βαθμού συγγένεια με διαγωνιζόμενο ή ο διαγωνιζόμενος είναι μαθητής του εργαστηρίου του, τότε το μέλος της επιτροπής απέχει της ψηφοφορίας για το συγκεκριμένο συμμετέχοντα.

Οι διοργανωτές θα έχουν τα ακόλουθα δικαιώματα χρήσης των έργων που θα βραβευτούν, ή/και θα επιλεγούν για έκθεση:

1)      Δικαίωμα φωτογραφικής αναπαραγωγής και δημοσιοποίησης του έργου.

2)      Δικαίωμα έκθεσης των έργων σε δημόσιους χώρους.

3)      Δικαίωμα δημοσίευσης των έργων σε κατάλογο έκθεσης σε απεριόριστο αριθμό αντιτύπων.

4)      Δικαίωμα να συμπεριληφθούν φωτογραφίες των έργων σε εκδόσεις (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για τον αριθμό εκδόσεων και αντιτύπων .

5)      Δικαίωμα δημοσίευσης σε εφημερίδες και άλλα έντυπα καθώς και δημοσιοποίησης μέσω των ΜΜΕ για λόγους προβολής με οποιονδήποτε τρόπο.

6)      Δικαίωμα χρησιμοποίησης και παρουσίασης φωτογραφιών των έργων στο διαδίκτυο.

7)      Δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα και φωτογραφίες των βραβευθέντων στον διαγωνισμό καλλιτεχνών για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού.

8)      Οι καλλιτέχνες των οποίων τα έργα θα βραβευθούν θα ειδοποιηθούν με επιστολή. Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού θα γίνει με ανακοίνωση από τα ΜΜΕ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










598