Ολοκληρώθηκαν οι Τελετές Αποφοίτησης του ΠΚ με συμμετοχή φοιτητών/τριών της Πολυτεχνικής Σχολής


Ολοκληρώθηκε απόψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η πανδαισία χρωμάτων και ήχου από τις έξι λαμπρότατες Τελετές Αποφοίτησης που έλαβαν χώρα από τις 24 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2022, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, εκπροσώπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, Δημάρχων και άλλων πολιτειακών αξιωματούχων, των Πανεπιστημιακών Αρχών, της Συγκλήτου, γονέων, συγγενών και φίλων των αποφοίτων. Την ώρα που οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αποτελέσουν σύντομα ένα επιστημονικό και παράλληλα τεχνολογικό πνεύμονα, εφάμιλλο των πλέον σύγχρονων ανά την υφήλιο ερευνητικών οργανισμών, ιδιαίτερα στο πεδίο των καινοτόμων και εφαρμοσμένων τεχνολογιών αιχμής, οι Πανεπιστημιακές Αρχές επέδωσαν τα εύσημα και τα θερμά τους συγχαρητήρια σε 228 αποφοίτους/ες της Πολυτεχνικής Σχολής για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Πρύτανης: «Το παράδειγμα ανθρώπων με καταιγιστική επιρροή, ενέπνευσε τις γενιές που ακολούθησαν»

Με την Τελετή Αποφοίτησης της Πολυτεχνικής Σχολής σηματοδοτείται το τέλος ενός ταξιδιού γεμάτο προκλήσεις, που την ίδια στιγμή ανοίγει άλλες, ακόμα πιο γόνιμες και παραγωγικές. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Συνδέοντας και δημιουργώντας ιστορίες», αναφέρθηκε στους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά, οι οποίοι με τη στάση τους μάς θυμίζουν ότι υπάρχει δημιουργία που μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη και ότι η ανθρώπινη προσφορά έχει επίδραση. Μπορεί ένα χελιδόνι να μην φέρνει την Άνοιξη, είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο μπορεί να συνεπάρει μαζί του ένα ολόκ ληρο κοπάδι και να είναι η αιτία και η απαρχή του καινούργιου που περιμένει να ξεπροβάλει.  Παρότρυνε τους/τις τελειόφοιτους/ες να μην επαναπαύονται μόνο σε καλές επιδόσεις ή σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά πάντα να προσπαθούν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους, φέρνοντας μάλιστα μερικά παραδείγματα. Αναφέρθηκε στην Μαρί Κιουρί, η οποία, όπως είπε, δεν φανταζόταν ότι η συνεισφορά και οι ανακαλύψεις της στην επιστήμη θα ενέπνεαν γενιές επιστημόνων και κυρίων γυναικών να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ούτε η Ρόζα Παρκς φανταζόταν, πρόσθεσε, ότι με τη στάση και το παράδειγμά της θα άνοιγε την πορεία διαμαρτυρίας και εναντίωσης στο φυλετικό ρατσισμό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Αφροαμερικανή Kathrine Johnson και την ομάδα γυναικών της NASA, οι οποίες άνοιξαν τη δεκαετία του ’60 το δρόμο συμμετοχής και αναγνώρισης για τις γυναίκες επιστήμονες. «Μπορεί η απουσία των νέων τεχνολογιών να επιβράδυνε την επιδραστικότητα της παρέμβασης, ωστόσο ήταν τόσο ηχηρό το παράδειγμα ανθρώπων που η επιρροή τους ήταν καταιγιστική και έμεινε στην ιστορία επηρεάζοντας και εμπνέοντας τις γενιές που ακολούθησαν. Όπως και τότε έτσι και σήμερα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, φυλές και υπόβαθρα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση και θάρρος για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας

Μετά από σχολαστική αξιολόγηση και λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος/α από την Πολυτεχνική Σχολή, το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας απονεμήθηκε στον Δρα Παναγιώτη Ρουσή, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται ότι το Βραβείο Ποιοτικής Διδασκαλίας που απονέμεται ανά διετία και ανά Σχολή, εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο του Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι η αριστεία στη διδασκαλία και στη μάθηση. Μέσα από διάφορες πολιτικές και δράσεις, το Πανεπιστήμιο επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση, ενίσχυση, και αναβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας και μια από αυτές τις δράσεις είναι η απονομή του Βραβείου Ποιοτικής Διδασκαλίας ως αναγνώριση της διδακτικής αριστείας.  Η Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείτο από την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και τα μέλη του Συμβουλίου του Κέντρου Διδασκαλίας και Μάθησης, εξέτασε τους φακέλους των υποψηφίων ως προς τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιούν, τη διασύνδεση της διδασκαλίας τους με την έρευνα, την καθοδήγηση και υποστήριξη που παρέχουν, και τα επιτεύγματα των φοιτητών/τριών τους ως αποτέλεσμα της διδασκαλίας τους, επιβραβεύοντας έτσι κάθε βράδυ σε κάθε Σχολή ξεχωριστά τον/την ακαδημαϊκό που έχει διαπρέψει.

Θερμό χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν τόσο ο αριστεύσαντας προπτυχιακός, όσο και ο αριστεύσαντας διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γιάννης Σάββα, αντίστοιχα. Ο Πρύτανης, πλαισιωμένος από τους Αντιπρυτάνεις Ειρήνη-Άννα Διακίδου και Ιωάννη Γιαπιντζάκη και τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής, απένειμε 228 τίτλους σπουδών σε προπτυχιακούς/ές και μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες.  Απένειμε επίσης τα βραβεία στους πρωτεύσαντες/σασες των τριών Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής. Με την τελευταία Τελετή Αποφοίτησης της Πολυτεχνικής Σχολής, επιβραβεύθηκαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αναδείχθηκε ταυτόχρονα, το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










990