Τίμησαν τους 10 πυροβολητές που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσµος Εφέδρων Πυροβολικού τίμησαν τη µνήµη των δέκα πεσόντων Υπαξιωµατικών και Οπλιτών Πυροβολητών που θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόµενοι την πατρίδα, στις 20 Ιουλίου 1974.

Την Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε σε μνημείο εντός του χώρου των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου τιμήθηκε η μνήμη των πυροβολητών των Μονάδων που έδρευαν στον χώρο τον Ιούλιο του 1974 και πιο συγκεκριμένα των στρατιωτών της 184 Πυροβολαρχίας Πεδινού Πυροβολικού και της 185 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού. Κατά την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, το στρατόπεδό τους δέχθηκε επιθέσεις από την τουρκική αεροπορία, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό των στρατιωτών.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι δυστυχώς οι δέκα πεσόντες δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Αντίθετα, είπε, εκπληρώνοντας το καθήκον τους, παρέμειναν στη θέση τους και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, ο τόπος δεν απαιτεί τέτοιες θυσίες, αλλά ένα σύγχρονο πατριωτισμό που θα βάλει πάνω από όλα το καλό του τόπου για να πάει μπροστά και να τον ξελασπώσει από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αναγνωρίζοντας τη θυσία των Κύπριων πατριωτών, είπε ο Πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα συνεχίσει να τιμά σεμνά και λιτά τη μνήμη τους και θα φροντίσει να καταγράψει τις ιστορίες της περιόδου του 1974 για να μας παραδειγματίζουν και να μας δείχνουν το δρόμο.

Μήνυμα υπερηφάνειας έστειλε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, κ. Γιώργος Κοφτερός. Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στον πατριωτισμό των 10 πεσόντων που ενσυνείδητα επέλεξαν να κάνουν πράξη ζωής τον όρκο των προγόνων μας «ου καταισχυνώ τα όπλα τα ιερά», που δεν εγκατέλειψαν τα πυροβόλα στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας και που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι περνώντας στην αθανασία.

Το Τρισάγιο τελέσθηκε παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, του Διοικητή Πυροβολικού, Συνταγματάρχη Αλκιβιάδη Αλκιβιάδη, και των Διοικητών και στελεχών των Μονάδων 181 A/K ΜΜΠ και 185 ΜΠΠ. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, κ. Ανδρέας Ιωσήφ. Παρέστησαν επίσης βουλευτές και εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο νέος Πρόεδρος και μέλη του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού, πρώην και νυν μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, έφεδροι που υπηρέτησαν στις Μονάδες 185 ΜΠΠ και 184 ΠΠΠ, συγγενείς των ηρώων και φοιτητικές παρατάξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μετά το πέρας του τρισαγίου που τέλεσε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Ανδρέου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός Ύμνος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










451