Η Medochemie σταθερός υποστηρικτής του ΘΕΠΑΚ


   Για έκτη συνεχόμενη φορά, η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie έδωσε φωτεινό παράδειγμα στον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου, επιλέγοντας να προσφέρει στους συνεργάτες της τρεις παραστάσεις της «κυπριακής» «Λυσιστράτης» του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.). Το περίφημο και πάντα επίκαιρο έργο του Αριστοφάνη στην έξοχη μετάφραση στην κυπριακή διάλεκτο από τον Κώστα Μόντη παρακολούθησαν χιλιάδες επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ευρηματική σκηνοθεσία του αείμνηστου Μιχάλη Πιερ ­–η οποία τοποθετεί την αρχαία κωμωδία στην πολιτισμική κοιτίδα της δημοτικής και λαϊκής παράδοσης της Κύπρου–, αλλά και τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση των μελών του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. που ακόμα και χωρίς τον δάσκαλό τους, έδωσαν ερμηνείες υψηλής αισθητικής που ανταποκρίνονται στον ιδιαίτερο τρόπο που χαρακτηρίζει τη θεατρική διδασκαλία του Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Οι παραστάσεις δόθηκαν στο Αμφιθέατρο «Τάσος Μητσόπουλος» στην Αραδίππου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο «Σκαλί» στη Λευκωσία και τόσο η εντυπωσιακή προσέλευση, όσο και η θερμότατη αντίδραση του κοινού ήταν η καλύτερη απόδειξη για την αξία της διαχρονικής πλέον συνεργασίας της Medochemie με το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. και για την ανάγκη του κόσμου να έρχεται σε επαφή με τη μεταμορφωτική δύναμη του θεάτρου και του πολιτισμού.

 Ιδιαίτερα συγκινητική για τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. ήταν η παράσταση στο Κούριο, στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 1500 άτομα, κάτι μοναδικό για έναν πανεπιστημιακό θίασο διεθνώς και σίγουρα πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στη συνεργασία με τη Medochemie –η οποία ξεκίνησε το 2016 με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας–, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. παρουσίασε έξι από τις παραγωγές που σημάδεψαν την πορεία του: «Χρονικό της Κύπρου» του Λέοντιου Μαχαιρά, «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνότζαιρη του κόσμου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, «Το Άσμα του Γιοφυριού», «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον ‘θεατρικό’ Καβάφη» και τη φετινή «Λυσιστράτη». Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην προβολή των έργων και της δράσης του Θεατρικού Εργαστηρίου σε όλη την Κύπρο και αποτελεί ανεκτίμητη προσφορά στον πολιτισμό του τόπου, καθώς όλες οι παραγωγές του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. βασίζονται σε αριστουργήματα της κυπριακής και της ευρύτερης ελληνικής γραμματείας, τα οποία κατά κανόνα δεν περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο επαγγελματικών θιάσων.

Η στήριξη της Medochemie αποτελεί επίσης αναγνώριση της χαρακτηριστικής προσέγγισης του Θ.Ε.ΠΑ.Κ., όπως έχει ορισθεί από τον ιδρυτή του, Μιχάλη Πιερή, όπου κάθε λογοτεχνικό έργο ανεβαίνει στη σκηνή μετά από διεξοδική φιλολογική έρευνα και το σκηνικό αποτέλεσμα προκύπτει από μια βαθύτερη γνώση της συγκεκριμένης λογοτεχνικής περιοχής. Μια μακροχρόνια και επίπονη διαδικασία που αποσκοπεί στην καλλιτεχνική αρτίωση των παραστάσεων και χρειάζεται εμπνευσμένους υποστηρικτές όπως η Medochemie και ο ιδρυτής και πρόεδρός της Δρ. Ανδρέας Πίττας για να ευδοκιμήσει.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










757