Κατάταξη Σαγκάης 2022: Στα κορυφαία 501-600 Πανεπιστήμια παγκοσμίως το Πανεπ. Κύπρου


Στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατετάγη φέτος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU- Academic Ranking of World Universities), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης» (Shanghai Ranking). Αξίζει να σημειωθεί πως στην φετινή κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει βελτιωμένη θέση σε σχέση με το 2021, όπου είχε καταταγεί μεταξύ των 601-700 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση και αναγνώριση του υψηλού επιπέδου και έργου που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι το πρώτο και το μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο που επιτυγχάνει να συγκαταλέγεται στη διάσημη Κατάταξη της Σαγκάης, ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Σημειώνεται, ότι η κατάταξη ARWU, θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Είναι το πρώτο χρονικά μοντέλο που χρησιμοποίησε πολλαπλούς δείκτες για την αξιολόγηση πανεπιστημίων.  Το μοντέλο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiaotong και χρησιμοποιεί έξι δείκτες για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Ο αριθμός των αποφοίτων και του διδακτικού προσωπικού που έχουν κερδίσει Νόμπελ ή Fields Medal,
  • ο  αριθμός των άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (Journals of Nature and Science),
  • ο αριθμός των Highly Cited Researchers και των άρθρων που έχουν καταχωρηθεί στο Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI), και
  • η ατομική επίδοση σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος.

Για το έτος 2022 το ARWU αξιολόγησε περισσότερα από 2.500 κορυφαία πανεπιστήμια και η λίστα περιλαμβάνει τα 1.000 καλύτερα εξ αυτών.

Αναλυτικά, τα στοιχεία της Κατάταξης της Σαγκάης βρίσκονται στον σύνδεσμο: https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1156